Studenten VTI Roeselare scoren in ‘Team Scheire’

Siebe Devroe, Gilles Vanbeylen en leerkracht Benjamin Samyn hielpen de mensen van Team Scheire een handje. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Deze week werd het eindwerkconcept van VTI-leerlingen Siebe Devroe (18) en Gilles Vanbeylen (18) gebruikt in het Canvasprogramma ‘Team Scheire’. Hun zelfontwikkelde Maji-mat maakte onderdeel uit van een experiment om een meisje te helpen dat niet zelfstandig wakker kon worden.

Vorig jaar haalden 6 STEM/IW-studenten Siebe en Gilles zilver op 3M Science Challenge. Een prestigieuze wedstrijd voor middelbare scholen waarbij je een vernieuwende oplossing moest bedenken voor alledaagse problemen. “We ontwikkelden een Maji-klok. Een soort wekkerradio die je niet kunt uitzetten zolang je in bed blijft liggen”, legt Moorsledenaar Gilles Vanbeylen uit. Voor het gekende programma van Lieven Scheire, zocht professor Maria-Cristina Ciocci een oplossing voor een studente met een prangend probleem. ‘s Ochtends is zij namelijk niet wakker te krijgen. Via haar ex-collega, VTI-leerkracht Benjamin Samyn, kwam ze in contact met de uitvinding van Gilles en Siebe.

Maji-mat

“Benjamin had een ontmoeting met haar geregeld in de ARhus-bibliotheek”, aldus Siebe. “Daar hebben we kennisgemaakt en wat uitleg gegeven over ons concept. Daarna trok ze met die ideeën terug naar Gent.” In het programma zelf kwamen ze niet in beeld. De wiskundige had een variatie gemaakt op hun uitvinding.

“In het Tinkerlab stimuleren we de leerlingen sterk om oplossingsgericht te werken”

“Ons ontwerp ziet eruit als een stevige wekkerradio”, verduidelijkt Gilles, die de uiteindelijke vondst op zijn conto mag schrijven omdat hij ‘s morgens ook niet zo gemakkelijk uit bed geraakt. “Op onze versie kan je ook de binnentemperatuur aflezen en er zelfs mp3’s mee afspelen. Het geheel is verbonden met een ingenieus sensormatje dat je net onder je matrasovertrek plaatst. Zolang de mat aanwezigheid detecteert, blijft je wekker aflopen dus word je onrechtstreeks gedwongen om je bed te verlaten.” Ze hebben hun prototype echter nooit kunnen commercialiseren. “Er is wel contact geweest met het Roeselaars Zorgbedrijf. Zij reageerden heel enthousiast en ook de burgemeester toonde interesse, maar dit is nooit echt concreet geworden.”

Kulak

De twee bollebozen zien elkaar wekelijks. Ze zitten allebei op kot in Kortrijk en studeren aan de Kulak. Gilles, die de opleiding Bio-ingenieur volgt, zou later graag aan het werk gaan in de chemiesector terwijl de interesses van Siebe zich meer focussen op de diepere werking van een computer. “Bedrijven die geconfronteerd worden met ICT-problemen, zijn echt wel mijn dada”, bekent deze vindingrijke Kachtemnaar. Het VTI investeerde recent fors in haar ‘Tinkerlab’. “De leerlingen uit de STEM-wetenschappen-richting kunnen er volop uitvinden en prototypen. Deze Maji-mat is een mooi voorbeeld van hoe we een goed idee kunnen omzetten in een werkend prototype. In het Tinkerlab stimuleren we de leerlingen heel sterk om oplossingsgericht te werken”, verduidelijkt leerkracht engineering, Johan Vanhaverbeke. “Op die manier proberen we bij elke leerling het beste naar boven te halen en dit is bij deze twee kraks zeker gelukt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier