Studenten uit Oostende voor experiment 72 uren in rolstoel door het leven

Klasleerkracht Silke Vandenberghe en de leerlingen Maarten De Meester, Ine Bourgeois, Nikki Aerts en Hamed Rahmati geven gestalte aan Vesalius on wheels. © BVO
Redactie KW

Hoe is het om je leven te leven vanuit een rolstoel? Om een antwoord op die vraag te krijgen, gingen twee leerlingen van het Vesaliusinstituut in Oostende dinsdag er in één zitten. Vanavond om 17 uur mogen ze terug gewoon stappen, heel wat ervaringen en inzichten rijker.

Nog tot vanavond rond 17 uur nemen vier leerlingen uit het zevende jaar Orthopedische Instrumenten van het Vesaliusinstituut in Oostende deel aan de marathon Vesalius on Wheels. “In de wereld van de orthopedische technieken vormen de mobiliteitshulpmiddelen een belangrijk aandachtspunt”, zegt klasleerkracht Silke Vandenberghe. “Om de behoeften en de uitdagingen van het dagelijks leven van de rolstoelgebruiker beter te begrijpen, bedachten de leerlingen en mezelf deze bijzondere uitdaging.”

Maarten De Meester, Ine Bourgeois, Nikki Aerts en Hamed Rahmati kozen voor de totale rolstoelervaring. Ine en Maarten zijn kerngezond, maar namen dus enkele dagen onafgebroken plaats in de rolstoel. Hun klasgenoten vormen de begeleiders. Om en bij de 72 uur na de start van dinsdag 15 november loopt Vesalius on Wheels vrijdagavond 18 november af. “Dankzij de nog te vormen conclusies zullen de leerlingen beter in staat zijn zich in te leven in de wereld van de rolstoelgebruiker en de nodige aanpassingen van een rolstoel uit te werken”, zegt Silke.

Spontane hulpvaardigheid

“Af en toe duiken er drempels op, maar vaak leggen handelaars hellingen om de toegang tot hun zaak te vereenvoudigen”, hebben Maarten en Ine intussen al opgemerkt. “Ook in het fitnesscentrum was voldoende plaats tussen de toestellen om een rolstoel door te laten. De spontane behulpzaamheid van omstaanders valt trouwens wel op. Vrijwel alle voorbijgangers toonden zich bereid om ons als rolstoelgebruikers te helpen waar nodig.”

Alles is te volgen op de Facebookpagina ‘Vesalius on Wheels’. Daar zie je onder andere filmpjes zoals deze:

(BVO – Foto BVO)