Studenten ontwerpen hoed voor blinden en mochten naar Koninklijk Paleis

Maxime Egels (links) en Emile Blancke met hun zelf ontworpen hoed. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Maxime Egels (18) uit Menen en Emile Blancke (18) uit Lauwe mochten vorige maand naar het Koninklijk Paleis, waar ze een eervolle vermelding kregen voor hun eindwerk in het secundair onderwijs. Ze maakten een hoed voor blinden.

Maxime en Emile leerden elkaar kennen in het derde middelbaar. Ze volgden allebei de richting Industriële Wetenschappen (IW) in het VTI Sint-Lucas in Menen. Nu zijn ze beiden student in het eerste bachelorjaar Machine- en Productieautomatisering – beter bekend als de studie Industrieel Ingenieur – aan UGent campus Kortrijk.

In hun laatste jaar IW in het middelbaar ontwierpen Maxime en Emile een hoed voor blinden. “Je kan het vergelijken met een auto die je wil parkeren: je ziet op een scherm in de auto hoe ver de auto van een ander object is. Met een scherm kan je voor blinden niet werken, dus losten wij dit op met oortjes.”

Sensoren

De hoed van de jongeren heeft vier sensoren, één voor het vooraanzicht, één vooraan die naar onderen gericht is en ook aan elke zijkant zit er één. “De sensoren sturen waarden door naar de microcontroller in de hoed. Als die waarden voldoen aan bepaalde voorwaarden, stuurt dit iets door naar het oortje. Dit alles werd geprogrammeerd. De blinde hoort het via zijn of haar oortjes als er zich aan de voorkant obstakels bevinden, als ze dichterbij komen of als het obstakel mee beweegt, maar ook als het voorwerp is geweken. Ook obstakels aan zijkanten worden doorgegeven. Voor het starten wordt je hoogte bekeken, als de grond hoger of lager komt, wordt aangegeven dat er een trap is.”

De jongens maakten ook een presentatie over hoe ze gewerkt hebben en verwerkten er hun eigen ervaringen in. “We zouden normaal gezien nog contact zoeken met een blind persoon, maar door corona is dat niet meer gelukt.”

Koninklijk paleis

Op school werden Maxime en Emile aangeraden om met hun presentatie deel te nemen aan de Prijs Focus Aarde van de Stichting Koningin Paola. Daarin werden ze genomineerd in de top 10 in België. “We moesten ons project verdedigen aan de UGent voor twintig mensen, onder wie ook ex-astronaut Dirk Frimout.” Het duo kreeg een eervolle vermelding en mocht vorige maand naar het Koninklijk Paleis in Brussel, waar ze ontvangen werden door koning Albert en koningin Paola. “Het was een ervaring om nooit te vergeten”, besluiten ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier