Studenten kunnen blokken in kapel van de Sint-Jozefskerk in Oostende

© gf
© gf
Gillian Lowyck

De examens staan voor de deur en net zoals de vorige jaren kunnen studenten weer op diverse locaties terecht om er in alle stilte studeren. Naast Duin en Zee, is studeren in de weekkapel van de Sint-Jozefskerk dit jaar ook een optie.

De examens staan voor de deur en studenten maken zich klaar voor een stevige blokperiode. Normaal komen Oostendse jongeren daarvoor massaal samen in de bibliotheek, waar ze zich zonder afleiding en met sociale controle van hun medestudenten op hun cursussen kunnen storten. Omdat dit door de coronamaatregelen nog niet mogelijk is, zorgt stad Oostende net zoals tijdens de voorbije winter voor een coronaveilige blokplaats in het vrijetijdscentrum Duin & Zee. Daarnaast werkt de stad voor het eerst samen met de Sint-Jozefskerk en kunnen studenten nu ook daar terecht om in alle stilte te studeren.

Vanaf maandag 17 mei gaan beide locaties van start, en dit tot 25 juni. Studenten kunnen in Duin en Zee terecht van maandag tot zaterdag van 9 tot 18 uur. Er zal ruimte zijn voor maximaal 60 blokkers, verspreid over vier zalen. De weekkapel van de Sint-Jozefkerk, gelegen in de Gentstraat, ligt centraal in het stadscentrum. De blokruimte zal plaats zijn voor maximaal 14 studenten, verspreid over 2 ruimtes. Studenten kunnen er elke dag terecht (ook zondag) van 9 tot 19 uur.

Vlot en veilig

Op beide locaties staan er genummerde tafels op minstens anderhalve meter van elkaar. Zo kan iedereen vlot en veilig naar de eigen studeerplek. Studenten zullen ter plaatse de mogelijkheid hebben om regelmatig de handen te wassen en te ontsmetten. Een plaatsje reserveren is verplicht en kan vanaf 7 mei voor beide locaties via een dagreservatie op een online registratieprogramma via www.oostende.be/blokken . Op beide studeerlocaties is een aanspreekpunt aanwezig.

“We evalueerden de organisatie van de vorige blokperiode in Duin en Zee grondig. Bij navraag is gebleken dat een minderheid van de studenten op verplaatsing studeert om aan de drukte thuis te ontsnappen, maar dat het merendeel erg dankbaar is voor de mogelijkheid om in het motiverende bijzijn van medestudenten te kunnen vertoeven. Ze vinden Duin en Zee hiervoor de meest geschikte locatie, dichtbij de rust van zee en strand. Ik ben echter zeer tevreden dat we studenten die zich makkelijker kunnen verplaatsen binnen en naar het stadscentrum, nu ook een studeerplek kunnen aanbieden in de Sint-Jozefskerk”, zegt schepen van Jeugd Bart Plasschaert (CD&V).

Rustige sfeer

Schepen van Erediensten Hina Bhatti (Open VLD) vult aan: “De ingetogen weekkapel is een heel geschikte ruimte voor blokkende studenten. Er is wifi voorzien en toegewijde vrijwilligers garanderen een rustige sfeer en af en toe een glaasje water. Wie pauze neemt, kan een luchtje scheppen op het Filip Van Maestrichtplein. Stad Oostende en de kerkfabriek slaan zo de handen in elkaar om met stille studeerruimtes tegemoet te komen aan de noden van onze jongeren.” (GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.