Studente van het Europacollege vraagt de Bruggelingen om wat meer begrip

De gebouwen van het Europacollege op het Biskajersplein. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
De gebouwen van het Europacollege op het Biskajersplein. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Na twaalf politie-interventies en 36 coronaboetes voor studenten staat het Europacollege – “het feestpaleis van Brugge” – in het oog van de storm. Repatriëring! Geen diploma! Dat eisten Brugse politici tijdens de gemeenteraad. Een studente vraagt begrip.

Het voorbije weekend gaf de Brugse politie zeven studenten van het Europacollege een boete van 250 euro omdat ze de coronaregels niet respecteerden. Een buur had geklikt, de studenten waren naar verluidt aan het feesten in het voormalig klooster van de Rode Nonnen in de Katelijnestraat.

“De dagbladen blokletterden: weeral een studentenfeestje aan het Europacollege. Dat klopt niet”, hekelt een studente. Deze vertegenwoordigster van een faculteitsraad wil enkel anoniem getuigen, omdat ze niet in een mediastorm terecht wil komen. En zich ook niet de woede van andere studenten op de hals wil halen, want het coronadebat verhit dezer dagen ook de gemoederen van 345 studenten (met 43 nationaliteiten) aan het Europacollege.

Onder één dak

“Een tiental studenten uit de residentie enkelen ontsnapten aan een boete waren samen een kerstmaal aan het eten. Met wat wijn. Het zijn mensen die al maanden onder eenzelfde dak leven. Van een feest was geen sprake, we zitten in de examenperiode en moeten hard studeren. In tegenstelling tot wat sommigen denken, kun je aan het Europacollege geen diploma afkopen”, zegt onze gesprekspartner.

“Wij worden afgerekend op het afscheidsfeestje van de vorige generatie in juni”

Volgens de studente is er de voorbije maanden in Brugge een totaal opgeklopte sfeer van vijandigheid gecreëerd tegenover het Europacollege en zijn studenten. “In feite worden wij afgerekend op het afscheidsfeestje van de vorige generatie, die het in juni inderdaad nogal bont maakte, maar nadien Brugge verlaten heeft. Wij zijn deze zomer in volle coronaperiode in Brugge beland en velen moesten meteen tien dagen in quarantaine op hun kamer zitten. Sinds augustus hebben wij onze familie en vrienden niet meer gezien. We arriveerden in een stad waar we niemand kennen en werden met dertig studenten in een residentie geplaatst. De politie stond ‘s namiddags om 16 uur al in residentie De Gouden Hand, omdat een buurman beweerde dat er daar een feestje aan de gang was. We bevonden ons met tien personen in de gemeenschappelijke ruimte, met open ramen, om kennis te maken met elkaar!”

“Tot voor kort ontbeten de studenten samen in hun residentie. Dat is veranderd: alle gemeenschappelijke ruimten zijn gesloten, de lessen worden online gegeven. Nu zitten de studenten het grootste deel van de dag alleen in hun kamer achter hun pc. Is het dan zo vreemd dat ze ‘s avonds samen willen eten, met een glaasje wijn? Ook al mag dat strikt genomen niet? Ze leven al maanden samen, die residentie is hun bubbel. Uiteraard horen ook wij de wetten na te leven, maar je moet de cijfers in hun perspectief zien. Het gaat slechts om een beperkt aantal overtredingen door een minderheid van studenten.”

36 van de 2.000 pv’s

Heeft ze een punt? Sinds 13 maart heeft de lokale politie al bijna 2.000 corona-pv’s uitgereikt. Daarvan kregen 36 studenten van het Europacollege er een. Er waren wel al twaalf politie-interventies in studentenresidenties. Volgens burgemeester Dirk De fauw gedroegen sommige studenten zich nogal hautain en lacherig tegenover de verbaliserende agenten.

“Ik was er niet bij, maar elk verhaal heeft twee kanten, ook agenten zijn niet altijd even tactvol tijdens interventies”, reageert de studente. “Er moet wederzijds respect zijn. Ik heb ook al verhalen gehoord van politieoptredens die niet door de beugel konden. Zulke uitspraken voeden het vals beeld dat de studenten van het Europacollege rijkeluiskinderen zijn die behoren tot een snobistische elite die lak heeft aan alle regels. De werkelijkheid is anders: vele families moeten zich dubbel plooien om de 26.000 euro inschrijvingsgeld en verblijfskosten van zoon- of dochterlief te betalen. Het beeld dat het allemaal fils-à-papa zijn, klopt niet.”

“70% van onze studenten geniet een beurs”, bevestigt Glenn Bogaert, persmedewerker van het Europacollege. De studente voegt er nog aan toe: “Zelfs voor de rijkere studenten is het een fikse aderlating om 250 euro boete te moeten betalen. Wie beweert dat ze dat met de glimlach doen, heeft het verkeerd voor.”

Terug naar huis

Toch gingen er deze week tijdens de gemeenteraad stemmen op om de studenten strenger te straffen. Stefan Sintobin (VB) eiste dat de overtreders naar huis gestuurd worden: “Burgemeester Dirk De fauw kan en moet dat afdwingen bij de rector.” Zelfs Pascal Ennaert (sp.a) vond het gedrag van de studenten ‘onwaardig’ voor toekomstige diplomaten en stelde voor dat het Europacollege hiermee rekening houdt, vooraleer diploma’s uit te reiken.

De vertegenwoordigster van de faculteitsraad noemt die voorstellen disproportioneel: “Brugge is geen inrichtende macht. Onze rector Federica Mogherini is meer dan bekwaam om de problemen op te lossen. Ook al zit ze in een mijnenveld, waarbij ze moet schipperen tussen de belangen van het college, de studenten en een goede relatie met de stad Brugge. Het Europacollege zit in een vacuüm. Je kunt ons niet vergelijken met Belgische uniefs. Er is nood aan een redelijk en duidelijk kader voor de buitenlandse studenten.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Corona verzuurt relatie met college”

“Een gedwongen repatriëring, die het Vlaams Belang voor buitenlandse studenten, net als voor asielzoekers, voorstelt, kun je niet afdwingen”, zegt Dirk De fauw. “De meeste studenten van het Europacollege zijn inwoners van de Europese Gemeenschap, waar vrij verkeer van personen van toepassing is. Van de 345 studenten vertrekken er eind deze week 306 naar huis voor de kerstvakantie. Voor 39 studenten is dit niet mogelijk door de coronamaatregelen in hun land. Zij werden er persoonlijk door de rector nogmaals op gewezen dat ze zich gedeisd moeten houden tijdens de eindejaarsperiode. De verhoging van de coronaboetes van 250 naar 750 euro zal velen afschrikken.”

“Corona verzuurt onze relatie met het Europacollege. Dat is jammer. Ook studenten moeten de regels respecteren. Het zou een zegen zijn voor Brugge als het college verder groeit en we elk jaar 1.000 studenten kunnen ontvangen. We moeten als wereldburgers studenten gastvrij omarmen. Die gastvrijheid is sinds de tijd van de Hanze het handelsmerk van Brugge. Dat mogen we door 36 pv’s niet overboord gooien. Brugge wil zich profileren als studentenstad, onze hogescholen tellen 9.000 studenten. Daar hoort ook het Europacollege bij. Dat college plaatst Brugge op de academische kaart en verbindt onze stad met een wereldwijd netwerk. 200 professoren komen hier cursussen geven. Inmiddels hebben 15.000 studenten uit 50 landen aan het Europacollege gestudeerd. Ze zijn ambassadeurs van Brugge. De financiële middelen die het college van Europa krijgt, worden geïnvesteerd in de Brugse economie. En er werken daar 88 mensen.” (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier