Stad Veurne springt in de bres voor noodopvang bij herstart scholen

BKO Benjamien (hier bij de feestelijke opening in 2018) wordt ingezet voor noodopvang. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Om de veiligheidsnormen bij het heropstarten van de scholen zoveel mogelijk te garanderen, zorgt Veurne voor logistieke ondersteuning en noodopvang van kleuters en kinderen van de lagere school.

Voor de noodopvang schakelt Veurne de buitenschoolse kinderopvang Benjamien in, naast de voor- en naschoolse opvang. Ook de voormalige gemeenteschool De Kleine Reus in Steenkerke, die wegens te weinig leerlingen de deuren moest sluiten, wordt hiervoor ingezet. Nu de basisscholen opnieuw lessen aanbieden aan enkele leerjaren, is het moeilijk om de sociale afstandsregels te garanderen op de speelplaats. Daarom verhuist de noodopvang van de scholen zelf naar de gebouwen van de buitenschoolse opvang. In Veurne zijn er vier opvanglocaties: aan de Brugse Steenweg, in Bulskamp, Beauvoorde en Houtem.

Mondmasker verplicht

De noodopvang is gratis, de voor- en naschoolse opvang niet. Er zijn wel afspraken: een mondmasker is verplicht bij het brengen en halen van de kinderen. Ouders of derden mogen niet verder dan de deur van de opvang. Enkel kinderen en personeel mogen binnen in de opvangruimtes. Om iedereen te herinneren aan de sociale afstand die moet worden gerespecteerd, zijn op elke locatie markeringen aangebracht, en er wordt ook aandacht gevraagd voor goede handhygiëne.

Kleuters van VBS Regenboogje kunnen wel op hun school blijven voor de dagopvang. Kinderen van het eerste en tweede leerjaar van VBS Houtmarkt kunnen op de lesvrije dagen ook in de buitenschoolse kinderopvang terecht voor dagopvang.

De noodopvang creëert meer ruimte op de scholen, om maximaal in te zetten op veilig lesgeven

Stad Veurne zorgt ook voor belijning aan de schoolpoorten om de veilige afstand te bewaren. De scholen kregen ook dranghekkens en verf om de speelplaatsen in te richten. Het stadsbestuur bezorgde ook stoffen mondmaskers voor leerkrachten en directies.

Veilig lesgeven

Celine Mouton, schepen van Onderwijs: “De gedeeltelijke heropstart van de scholen is een belangrijke pijler in de exitstrategie. Om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen, neemt de stad graag haar verantwoordelijkheid. De noodopvang creëert meer ruimte op de scholen, om maximaal in te zetten op veilig lesgeven.”

Guido Hoste, schepen van Welzijn: “De exitstrategie vraagt creatieve oplossingen om alles veilig te kunnen herstarten. Wij helpen de scholen alvast op weg.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten