Stad Kortrijk biedt jeugdbewegingen financiële hulp om op kamp te gaan

Ook Speelpleinwerking Wasper gaat door zoals voorzien. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Hoera! Eindelijk is het zo ver! Na lang overleg met de verschillende deelstaatregeringen en federale regering hebben de ministers van Jeugd beslist om jeugdkampen en speelpleinwerkingen toe te laten vanaf 1 juli, zij het onder voorwaarden. Die voorwaarden brengen wel extra kosten met zich mee, daarom belooft Stad Kortrijk bij te springen.

Goed nieuws voor de Kortrijkse jeugdbewegingen. Met de volledige Chiro, KSA of Scouts samen op kamp gaan, is geen optie. Maar de jeugdbeweging opsplitsen in kleinere bubbels van 50 kinderen en zo op kamp gaan, is wel toegestaan.

Geen inkomsten

Natuurlijk zijn er voorwaarden. Handen wassen moet zo veel mogelijk gebeuren, en ook handgels zullen aan de orde zijn. Mondmaskers zijn noodzakelijk als de verschillende kleinere bubbels met elkaar in contact komen. Bovendien kunnen jeugdbewegingen pas nu een kampplaats zoeken en konden ze geen spaghetti-avonden of fuiven organiseren om hun kosten te dekken.

Dat wordt dus een serieuze hap uit de spaarrekening van de organisaties, als die er al is. In Kortrijk wil schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A) zo een scenario vermijden. “Dit is heel goed nieuws, ook voor speelpleinwerking en andere jeugdwerkvormen. Wat de ondersteuning betreft, het principe is duidelijk. Namelijk extra financiële ondersteuning voor organisatie van kampen omwille van inkomstenverlies door corona.”

Details volgen later

Hoeveel die ondersteuning zal bedragen, wie er recht op heeft en hoe je ze kan aanvragen is nog niet helemaal duidelijk. “Nu we zeker zijn van de kampen wordt er de komende weken een concrete regeling uitgewerkt. We zullen die bekend maken als het zo ver is“, besluit de schepen.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier