Stad Harelbeke investeert fors in schoolzwemmen

Stad Harelbeke wil het schoolzwemmen weer stimuleren. © Getty Images
Redactie KW

Vanaf 1 september 2020 worden de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar van de Harelbeekse basisscholen financieel ondersteund voor het schoolzwemmen. Het lokaal bestuur neemt deze maatregel in het kader van haar flankerend onderwijsbeleid.

Tot voor kort werden scholen voor 1,50 euro per leerling per schooljaar ondersteund. Flankerend onderwijsbeleid stelt gelijke onderwijskansen voor elk kind voorop. Daarom wilde de stad dat de maatregel ook rechtstreeks naar de kinderen en hun ouders gaat. De zwembeurten van deze leerlingen zullen alvast niet meer op de schoolfactuur staan.

“Tijdens gesprekken met directies is gebleken dat zwemmen voor sommige leerjaren tot één derde van de scherpe maximumfactuur behelst. Daarom werd er soms bespaard en daalde jaar na jaar het aantal zwembeurten”, zegt schepen van Onderwijs Francis Pattyn (CD&V).

Schoolzwemmen stimuleren

“We willen het schoolzwemmen opnieuw stimuleren in Harelbeke. Gezien de scholen ook verplicht zijn om de leerlingen decretaal één jaar gratis zwemmen aan te bieden, kunnen de leerlingen nu de helft van hun carrière in de basisschool gratis zwemmen.”

“Dit zou voldoende moeten zijn om tijdens de zwemlessen te leren zwemmen en een brevet te halen.” Er wordt hiervoor een jaarlijks budget van 14.500 euro uitgetrokken. (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.