Stad Brugge verleent omgevingsvergunning voor nieuw Sint-Andreasinstituut

Stefan Vankerkhoven

Het Brugs stadsbestuur heeft maandag een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een nieuwe school in de Jacobinessenstraat. Over twee jaar verhuist het Sint-Andreasinstituut naar die nieuwe stek. Eind deze maand wil het schoolbestuur een oplossing voor een tijdelijke huisvesting voorleggen aan de bezorgde ouders en leerkrachten. Want Sint-Andreas moet vroeger weg uit de site op de Garenmarkt, waar de tenoonstellingshal BRUSK van Musea Brugge zal gebouwd worden.

Voor de nieuwbouw van Sint-Andreas worden de gebouwen van het voormalige KTA in de Jacobinessenstraat gesloopt. Tegelijkertijd wordt het voormalige passantenhuis Nazareth, met 14de-15de eeuwse kapel, op de hoek met de Nieuwe Gentweg, gerestaureerd. Dit zal dienst doen als restaurant en zaal voor lezingen en concerten. Architect Olivier Salens ontwierp voor Sint-Andreas een nieuwe school die 700 leerlingen moet huisvesten. De sporthal zal ook door de Bruggelingen kunnen gehuurd worden.

Bezwaarschriften

Volgens urbanisatieschepen Franky Demon was er bij de opmaak van het concept dialoog met de buurt. Desondanks kreeg de Stad enkele bezwaarschriften van buurtbewoners, omdat er door de nieuwbouw zes parkeerplaatsen in de Jacobinessenstraat geschrapt worden. “Ter compensatie komen er vijftien parkeerplaatsen voor omwonenden in het nabijgelegen Jacobinessenpark”, stelt burgemeester Dirk De fauw.

De Jacobinessenstraat wordt breder en groener, met hagen en bomen, omdat de school wat dieper op de site gerealiseerd wordt. “Om ruimte te winnen, wordt er creatief omgesprongen met de constructie. Via verschuifbare wanden kunnen gangen ook als klassen gebruikt worden en er komen speelplaatsen op het dak. De gebouwen worden hoofdzakelijk twee en deels drie bouwlagen hoog, ze volgen de nokhoogte van de huizen aan de overzijde van de straat.

Tijdelijk onderdak

Ondertussen zoekt het schoolbestuur van het Sint-Andreasinsituut naar een of meerdere plaatsen, waar tijdelijk les kan gegeven worden. Sint-Andreas moet immers in augustus vertrekken uit de Garenmarkt, omdat dan de bouw van de expohal BRUSK start. De nieuwe school zal pas in het voorjaar van 2023 klaar zijn.

Franky Demon, Dirk De fauw, Doenja Van Bellegem en Sophie Van Hulle stelden de nieuwbouw voor.©Davy Coghe Davy Coghe
Franky Demon, Dirk De fauw, Doenja Van Bellegem en Sophie Van Hulle stelden de nieuwbouw voor.©Davy Coghe Davy Coghe

Enkele verontruste leraars en ouders schreven een brief naar alle gemeenteraadsleden. Algemeen directeur Sophie Van Hulle van de overkoepelende scholengroep Karel de Goede stelt hen gerust: “We zoeken een oplossing en werken momenteel meerdere pistes uit. Eind deze maand zullen we, zoals beloofd, communiceren over onze plannen. Ruimschoots op tijd, de verhuis pas over anderhalf jaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.