Stad Blankenberge krijgt subsidie van Vlaamse overheid voor verenigingen

Geen Grabbelpas en Swap deze zomer, maar wel een 'honderd procent coronaproof' speelpleinwerking.
Redactie KW

De jeugd-, sport- en cultuurverenigingen in Blankenberge krijgen van de Vlaamse overheid een subsidie van 328.309 euro. Schepen van Jeugd en Sport: “Het staat vast dat we bij het verdelen van de subsidies niet over één nacht ijs zullen gaan. We willen de centen geven aan wie ze toekomen en we zullen niemand over het hoofd zien.”

De jeugd-, sport- en cultuurverenigingen in Blankenberge krijgen van de Vlaamse overheid een subsidie van 328.309 euro. Oppositiepartij Open VLD dringt erop aan om die centen goed te besteden. “Het is met name de jeugd die momenteel getroffen wordt, nu het stadsbestuur de succesvolle Grabbelpas- en Swap-activiteiten afgelast”, stelt raadslid Björn Prasse.

Geen Grabbelpas en Swap

“Het stadsbestuur zou er niet in slagen om de activiteiten van Grabbelpas en Swap veilig te organiseren”, aldus Björn Prasse. “Uiteraard is alles moeilijker te organiseren door de veiligheidsmaatregelen, maar laat net daarom de Vlaamse regering zoveel extra centen ter beschikking stellen. Dat geld dient om een aanbod te creëren, niet om dingen af te schaffen.”

Schepen Nadia Cloetens (N-VA), bevoegd voor onder meer Jeugd en Sport, wijst er fijntjes op dat Grabbelpas (activiteiten voor kinderen van 5 tot 12 jaar, nvdr.) en Swap (activiteiten voor jongeren van 13 tot 16 jaar, nvdr.) organisaties zijn van het stadsbestuur. Grabbelpas- en Swap-activeiten hebben dus niets te maken met het verenigingsleven, waarvoor de subsidies van de Vlaamse overheid bedoeld zijn.

Inzetten op speelpleinwerking Speelberge

“Via onze adviesraden onderhouden we een nauwe band met de verenigingen”, vertelt schepen Cloetens. “We gaan daar luisteren naar hun noden. De motivatie om Grabbelpas en Swap af te gelasten, is overigens heel eenvoudig. De helft van het aanbod is praktisch niet haalbaar. Daarnaast zijn het vooral de aantrekkelijkste activiteiten die uit het aanbod zouden vallen. Zo staan er altijd een kinderfestival en een aantal pretparkbezoekjes op het programma. De pretparken mogen geen grote groepen ontvangen. Bovendien moeten we daar met een volle bus naartoe. Dergelijke activiteiten kunnen en mogen we niet meer organiseren.”

Het stadsbestuur wil in plaats daarvan alles inzetten op de speelpleinwerking Speelberge. “Het is de bedoeling om daar dagelijks 160 kinderen op te vangen. Dat is meer dan op een gemiddelde zomerdag, maar het aanbod zal honderd procent coronaproof zijn”, klinkt het. De speelpleinwerking zal werken met contactbubbels en met weekreservaties.

“Duidelijkheid na coronacrisis”

“We zullen al onze jeugdmedewerkers nodig hebben om de speelpleinwerking op een veilige manier te laten verlopen. De populaire Grabbelpas- en Swap-activiteiten afgelasten doen we met spijt in het hart, maar dé prioriteit is nu de veiligheid”, aldus de schepen.

Open VLD stelde in de gemeenteraad voor om de sport- en cultuurinfrastructuur van de stad de rest van het jaar kosteloos aan te bieden aan de verenigingen. Dat voorstel ketste af. “We willen niet halsoverkop beslissingen nemen. Na de coronacrisis zal pas duidelijk worden hoe groot de financiële impact is op de verenigingen. Het staat natuurlijk vast dat we bij het verdelen van de subsidies niet over één nacht ijs zullen gaan. We willen de centen geven aan wie ze toekomen en we zullen niemand over het hoofd zien”, besluit schepen Nadia Cloetens.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier