Spes Nostra bouwt oud autocenter om tot klaslokalen

Directeur Renaat Vaes en adjunct-directeur Veerle Vantieghem voor het voormalige Autocenter Vale.© Olaf Verhaeghe
Directeur Renaat Vaes en adjunct-directeur Veerle Vantieghem voor het voormalige Autocenter Vale.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Als alles goed gaat, zullen leerlingen van Spes Nostra Kuurne in september 2023 les krijgen in de oude gebouwen van Autocenter Vale. De middelbare school kocht het garagepand en is van plan om er een tiental klaslokalen in onder te brengen. Opnieuw een forse uitbreiding dus voor ’t Spes, dat het aantal leerlingen de voorbije én de komende jaren alleen maar zag en ziet toenemen.

Van autobanden en bumpers is geen spoor meer in de gebouwen van Autocenter Vale, langs de Koning Albertstraat. Maar goed ook, want hier moeten straks een tiental klaslokalen, een open centrale ruimte en een nieuw sanitair blok komen voor de leerlingen en leerkrachten van Spes Nostra Kuurne. De middelbare school kocht het garagepand recent en plant een stevige renovatie om er tegen het begin van het schooljaar 2023-2024 lessen te kunnen organiseren.

Daarnaast wordt ook een open verbinding met de bestaande speelplaats en de sportlong gecreëerd. Een dikke twee jaar na de opening van de Spesvilla, breidt de school nu dus nog verder uit.

“Het was een opportuniteit die we eigenlijk niet konden laten liggen”, oppert directeur Renaat Vaes. “Met de aankoop van de site-Vale komt er zo’n 1.100 vierkante meter vloerruimte bij en die is eigenlijk broodnodig. Het is voor ons zoeken naar lokalen.”

Straks met 710?

De voorbije tien jaar zag Spes Nostra het aantal leerlingen fel toenemen: van 586 in 2011 naar een kleine 660 op vandaag. Bovendien blijkt uit de capaciteitsmonitor van de KULeuven en de Vrije Universiteit Brussel dat het aantal leerlingen dat middelbaar onderwijs wil volgen in Kuurne de komende vier jaar nog verder zal stijgen. “Volgens die studies zouden we het schooljaar 2024-2025 moeten aanvatten met 710 leerlingen. Die kunnen we in onze huidige gebouwen absoluut niet allemaal een plekje geven”, duidt directeur Vaes.

De oude garage wordt omgebouwd tot schoolgebouw met tien klaslokalen, een centrale ruimte en een nieuw sanitair blok.© Olaf Verhaeghe
De oude garage wordt omgebouwd tot schoolgebouw met tien klaslokalen, een centrale ruimte en een nieuw sanitair blok.© Olaf Verhaeghe

Spes Nostra is met andere woorden al lang niet meer het ’t klein Speske. “Het mooie is dat we ons karakter, onze typische sfeer ondanks die groei nooit zijn verloren”, zegt adjunct-directeur Veerle Vantieghem. “We zijn geen ‘stadsschool’, dat speelt zeker mee. En we merken dat vooral mond-tot-mondreclame voor nieuwe leerlingen zorgt. Een teken dat we goed bezig zijn.”

Opvallend is dat ruim de helft van het aantal leerlingen uit Groot-Harelbeke komt en dat ook tieners uit Ooigem de weg naar Spes Nostra vinden. “Zowat allemaal met de fiets!”, glimlacht directeur Vaes. “96 procent van onze leerlingen komt met de fiets naar school. De heraanleg van de Koning Albertstraat zal ons ook daar ten goede komen.”

Nog deze maand plant Spes Nosta de bouwvergunning voor de aanpak van het voormalige autocenter in te dienen. Een deel van het project zal met Agion-subsidies betaald kunnen worden.

Emmaüskapel

Tot de nieuwe lokale in gebruiken kunnen worden genomen, blijft Spes Nostra absoluut niet stilzitten. Dezer dagen wordt al stevig gewerkt aan de bestaande gebouwen. De B-vleugel, aan de hoofdingang, krijgt een nieuw, asbestvrij dak, de isolatie wordt dikker en het plafond van het Atrium wordt vernieuwd. “Een klas vindt tijdens de werken tijdelijk onderdak in de Emmaüskapel, die vlak aan onze school paalt”, aldus de directeur. “Daarnaast bekijken we welke mogelijkheden er zijn om onze school aan te sluiten op het warmtenet en bestuderen we de aanleg van zonnepanelen op onze platte daken. Duurzaamheid is een erg belangrijk topic.”

Dat alles in coronatijden – met afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad – en in volle voorbereiding op de modernisering en aanpassing van het lesaanbod volgend schooljaar. “In september starten we ook met Latijn in de derde graad en in de tweede graad komt er met Moderne Talen een nieuwe richting bij. Je ziet, we plannen verder vooruit”, besluit directeur Vaes.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.