Spelkoffers voor Kortrijkse scholen

De mensen van De Speelvogel brachten de eerste spelkoffers naar afdeling De Wielewaal van Sint-Amandsbasisschool Zuid. © (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Vrijdag kwamen coördinator Lieselot Vandierendonck en vrijwilliger Marij Cecat van De Speelvogel de eerste reeks spelkoffers afgeven in De Wielewaal, de wijkafdeling van Sint-Amandsbasisschool Zuid in Kortrijk.

De Speelvogel is een spelotheek die vroeger een onderdeel was van de Kortrijkse bibliotheek. “Ondertussen werd De Speelvogel overgenomen door vzw Ubuntu x 8K en werd het een aparte vzw”, legt coördinator Lieselot Vandierendonck uit. “We krijgen wel nog een subsidie van de stad.”

Scholen

De Speelvogel tekende in voor een project van Welzijnszorg in het kader van armoedebestrijding, waarbij Welzijnszorg financiële steun voorzag voor de aankoop van aangepast en didactisch spelmateriaal met de focus op taalontwikkeling van kinderen. “We krijgen twee jaar tijd om dit project uit te werken en krijgen twee jaar na elkaar telkens 4.000 euro voor de aankoop van spellen”, vertelt Lieselot. “Dat is heel welkom, want wij zijn afhankelijk van projecten en van giften voor de aanschaf van ons spelmateriaal en speelgoed.”

“Van bij het begin van het project hebben we de Kortrijkse scholen betrokken en bevraagd. Gebaseerd op hun ervaring werd spelmateriaal aangekocht om te verdelen over verschillende spelkoffers. In elke koffer zit materiaal voor kleuters en voor kinderen uit de lagere school. Dat kunnen de scholen die intekenden nu enkele maanden gebruiken. Daarna worden de koffers opnieuw voor een trimester gewisseld“, aldus Marij Cecat. De scholen die het speelgoed testen, worden gevraagd om het spelmateriaal ook te evalueren. “We willen ook weten of het spelmateriaal voor de juiste leeftijd wordt gepromoot, of er een educatieve meerwaarde in zit en vooral of de kinderen het leuk vinden.”

Partners

De partners die al bevraagd en betrokken waren voor dit project, zijn Sint-Amandsbasisschool Zuid, (voor zowel de vestiging aan de Krysanten- als aan de Wielewaallaan), basisschool Pius X, basisschool Sint-Jozef en huiswerkbegeleidingsdienst De Katrol, Okan Kortrijk, basisschool Driehofsteden, Groep Ubuntu X 8K en Huis van het kind Kortrijk.

“Met dit project krijgen we als school de kans om aangepast materiaal aan de kinderen aan te bieden zonder dat we het zelf moeten aankopen“, getuigt zorgcoördinator van basisschool Sint-Amandsbasisschool Zuid en juf in het tweede leerjaar Ilse Masselis. “Er is een enorm budget nodig om spelmateriaal aan te kopen, en vaak wordt het maar een tijdje gebruikt en blijft het er enkel maar staan.”

Iedereen kan naar de spelotheek komen

De Speelvogel wil de spellen vooral ook beschikbaar stellen in de spelotheek voor doelgroepen die vaak niet altijd de middelen hebben om zelf spelletjes aan te kopen maar ook voor alle gezinnen die graag eens wisselen van spellen. “Particulieren en verenigingen die een feestje organiseren komen ook vaak bij ons langs om enkele – soms grote – spellen te zetten voor de kinderen die mee zijn naar een feest. We bieden ook reminiscentiemateriaal voor ouderen, die dan vaak in woonzorgcentra gebruikt worden.”

De Speelvogel is momenteel nog gelegen aan de Sint-Janslaan 1 in Kortrijk en verhuist later mee naar de nieuwbouw in de Zwevegemsestraat. Na het betalen van een jaarabonnement aan 5 euro kunnen er spelletjes gehuurd worden aan hele kleine bedragen, dat kan zelfs slechts enkele centjes per spelletje zijn.

“We vinden het belangrijk dat we met ons project kunnen bijdragen aan duurzaamheid maar ook dat kinderen op die manier onze spelotheek leren kennen”, aldus Liesbet. “Leren en ontwikkelen blijft onze doelstelling.”

(EDB/ foto EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten