https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Sluiting gemeenteschool Houthem lijkt onafwendbaar

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre

Ondertussen draaien zowat alle scholen opnieuw op volle toeren en maakten duizenden leerlingen en leerkrachten zich wegwijs in hun nieuwe klas. Voor de gemeentelijke school van Houthem werd het dan weer een start van het jaar in mineur. De sluiting dreigt en lijkt haast onafwendbaar geworden.

“Als het zwaard van Damocles dat boven onze hoofden bengelt!” Severine Chatelain, directrice bij de Komense gemeentescholen, zucht wanneer ze over de heikele situatie spreekt. “Het kleine schooltje is een belangrijke educatie-ader voor Houthem. We spelen al jaar en dag een cruciale rol in het leven van zowel de kinderen als de ouders maar daar dreigt nu een einde aan te komen. Volgens de wettelijke vereisten moesten we het schooljaar kunnen starten met 14 kinderen om open te blijven. Even leek het erop dat we dit cijfer zouden halen maar toch viel één inschrijving weg. Het verdict was voor de overheid dan ook duidelijk: de school moet de deuren sluiten. We hebben nog enkele dagen respijt maar als we de zaken realistisch bekijken, dan kunnen we niet anders dan de brutale realiteit onder ogen te zien. Via een administratieve truc kunnen we dit schooltje gaan klasseren als een annex van een ander gebouw, waardoor het eventueel wel zou kunnen blijven. Alleen worden we dan geconfronteerd met enorm veel valkuilen die ons oneindig veel kopzorgen zouden kunnen bezorgen.”

Voor de vereniging van gemeentescholen is het reeds de tweede keer dat ze dergelijke sluiting moeten doorvoeren. “Een aantal jaren terug moesten we het schooltje van Neerwaasten sluiten om net het schooltje in Houthem te redden” verklaart de directrice. “Daarom is dit net extra bitter. We begrijpen natuurlijk wel dat dit structurele beslissingen zijn maar kleine gemeenteschooltjes spelen een belangrijke rol in de maatschappij. Ouders rekenen op de familiale band die er heerst en kinderen voelen er zich ook erg snel thuis.”

Ook voor de leerkrachten die er nog actief zijn, komt het nieuws aan als een mentale mokerslag. “Dit werd mijn eerste schooljaar hier als juf en nagenoeg meteen kreeg ik te horen dat het ook meteen afgelopen zou kunnen zijn.” Emilie Sarrazin (40) kijkt onwezenlijk naar de lege speelplaats die weldra ook leeg zal blijven. “Tijdens de vakantie moest ik verhuizen van school dus ik keek uit naar de start hier. Ondertussen weet niet hier precies hoe het verder zal moeten. We hebben nog enkele dagen om een extra leerling te vinden, de vraag is alleen maar waar? Onze directie heeft nog een oproep gelanceerd bij de bevoegde minister met de nodige ondersteuning van de burgemeester. Laat ons hopen dat dit een duidelijk signaal zal zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten