Slechts 550.000 euro van de 36 miljoen voor extra schoolcapaciteit komt naar West-Vlaanderen

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) liet vandaag weten dat de Vlaamse regering dit jaar 36 miljoen euro vrijmaakt voor extra schoolgebouwen. Slechts een kruimel daarvan, 550.000 euro, gaat naar West-Vlaanderen, namelijk naar Roeselare.

Een mooi overzichtsbeeld van hoe het gebouw er nu uitziet. (GF)

Dit heeft alles te maken met het feit dat de Vlaamse regering focust op gemeenten waar er capaciteitsproblemen zijn en waar dus niet alle kinderen een plaatsje zouden kunnen krijgen als er niet wordt ingegrepen. In onze provincie zijn er blijkbaar minder zulke problemen.

Het is trouwens al sinds 2010 dat de Vlaamse Regering jaarlijks specifieke middelen vrijmaakt om nieuwe schoolcapaciteit te creëren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in die gemeenten in Vlaanderen die kampen met een tekort aan schoolplaatsen. Eind 2014 werd een nieuwe oproep gelanceerd naar de 17 erkende capaciteitsgemeenten in Vlaanderen, waarvan er drie in West-Vlaanderen liggen, namelijk Kortrijk, Roeselare en Wervik.

15 van die gemeenten dienden een aanvraag in, en na een beoordeling door het Departement Onderwijs op basis van tal van parameters, werden er 13 van weerhouden. Daarin, wat onze provincie betreft, alleen nog Roeselare. Dat krijgt ook het kleinste bedrag in deze hele reeks. Het gaat om subsidies voor nieuwbouw voor basisscholen.

“Het gaat te traag”

Minister Crevits wil daarenboven dat de uitvoering van de ingediende plannen sneller gaat dan tot nu het geval is. “Tijdens de vorige legislatuur heeft de Vlaamse Regering 188 miljoen euro aan capaciteitsmiddelen geïnvesteerd in 12 capaciteitsgebieden. Voor 44% van deze middelen zijn de werken nog niet opgestart. Slechts een vijfde van de middelen (19%) heeft ondertussen effectief tot capaciteitsuitbreiding geleid. Voor 37 % van de middelen is er ondertussen een concreet projectplan uitgewerkt of zijn de bouwwerken volop bezig. Waarom de capaciteitsuitbreiding zo lang op zich laat wachten, is nog onduidelijk. Ik laat onderzoeken wat mogelijke oorzaken zijn en hoe het in de toekomst sneller kan.”

Roeselare kreeg in de periode 2010-2014 ruim 7,2 miljoen voor zijn scholen. Nog geen enkel project uit de periode is al in gebruik, voor het grootste gedeelte van dit bedrag (91 %) zijn de werken wel al opgestart.

Net vanavond komt minister Crevits de nieuwbouw inhuldigen van de BuSO-school Sint-Idesbald in Roeselare. (JRE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.