Sint-Michiel in Roeselare wil laptops voor alle leerlingen en leerkrachten

De scholengroep Sint-Michiel zal vanaf volgend schooljaar nog een digitale versnelling hoger schakelen. Het is de intentie om nog meer digitale leerprocessen uit te rollen. Daarvoor zijn laptops of tablets nodig voor leerlingen én leerkrachten.

Pure computerklassen, zoals hier in VMS, zullen verdwijnen.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Pure computerklassen, zoals hier in VMS, zullen verdwijnen.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

“We investeren in een modern uitgeruste en comfortabele infrastructuur met aangename werk- en leerplekken voor leerlingen en medewerkers. ICT en nieuwe media ondersteunen en verrijken de gevarieerde leeractiviteiten”, zegt coördinerend directeur Damienne Cottens. “In onze visietekst staat duidelijk vermeld dat wij onder meer sterk inzetten op innovatief onderwijs en dat maken wij nu ook waar.”

“Er zijn al scholen in onze scholengroep waar de leerlingen hun eigen laptop of tablet gebruiken in veel lessen. In de Burgerschool is de persoonlijke laptop of tablet al in ieder jaar ingeburgerd. Vanaf volgend schooljaar zullen nog meer scholen de stap zetten naar ‘Bring your own device’ en wij zullen dat zo veel mogelijk faciliteren.”

Hulpmiddel

“Onze leerlingen zullen een kwalitatief hoogstaand toestel gebruiken en de integratie van tablets en laptops in de lessen zal voor hen voor een nog betere ondersteuning, remediëring en differentiëring zorgen. Het is zeker niet de bedoeling dat deze toestellen alle boeken en schriftelijke oefeningen zullen vervangen, neen, het is een bijkomend hulpmiddel dat onze jongens en meisjes in staat zal stellen om de leerstof nog beter te beheersen.”

“Het bestuur en de directies nemen ook het engagement om aan elk personeelslid een computer als werkinstrument ter beschikking te stellen. Daarmee wensen wij de kwaliteit van het onderwijs en het comfort van het personeelslid in zijn of haar werksituatie te verhogen, zeker in deze tijden waar een aangepaste werking noodzakelijk is.”

“Op basis van de pedagogisch-didactische evolutie in de school en de financiële haalbaarheid wordt verder onderzocht welk toestel ter beschikking wordt gesteld. In sommige scholen zal men opteren voor ‘pen devices’ terwijl andere scholen dan weer zullen kiezen voor laptops.”

Duizend toestellen

“Dit is een grote operatie want we spreken toch over een aankoop van een duizendtal toestellen voor de personeelsleden alleen. We krijgen daarvoor gelukkig middelen van de minister ter beschikking én we zullen grote besparingen doen doordat we niet meer moeten investeren in computerlokalen met vaste pc’s. Neen, die digitale keuze zal geen invloed hebben op de normale werking van de scholengroep. Alle geplande projecten kunnen probleemloos uitgevoerd worden.”

“Voor de aankoop wordt een overheidsopdracht uitgeschreven. Voor de verdeling van de toestellen zijn we volledig afhankelijk van de leverancier. De modaliteiten voor gebruik worden in de volgende maanden bepaald”, besluit Damienne Cottens. (PS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.