Sint-Antoniusschool wordt basisschool ‘t Veld

Juffen Hilde Defour en Dominique Stikkers, directeur Koen Ameye en juf Angelien Devlieghe stelden de nieuwe naam en logo voor. © foto Luc
Redactie KW

Basisschool Sint-Antonius verandert van naam naar basisschool ‘t Veld. Al meer dan 80 jaar nestelt zich op de grens tussen Meulebeke, Ardooie en Pittem een schooltje dat de naam Sint-Antoniusschool meekreeg. De kleuter- en lagere school werd gebouwd in 1937 en gerund door de Zusters van de Heilige Kindsheid van Ardooie. In 2003 verlieten de laatste zusters de school. De school probeert telkens opnieuw mee te evolueren met de maatschappij. Na al die jaren acht men de tijd rijp om zowel het logo als de naam te wijzigen. Basisschool Sint-Antonius heet voortaan basisschool ‘t Veld.

Veerkrachtige kinderen

“Samen met enkele leerkrachten en met ondersteuning van het DPB (diocesane begeleiding) hebben we de nieuwe naam ‘t Veld gestalte gegeven”, vertelt directeur Koen Ameye. De letter T staat voor ‘talenten’ waarbij we op zoek gaan naar de talenten van ieder kind om ze zo alle ontwikkelingskansen te bieden. De V refereert naar ‘veerkracht’. Elk kind kent zichzelf, durft te ontdekken, maakt keuzes, … het worden veerkrachtige personen. De letter E staat dan weer voor ‘eigenheid’. We zijn een school waar kinderen en lesgevers leren van en met elkaar, wij willen zo de leer-kracht prikkelen en stimuleren bij de kinderen”, legt hij uit.

“De L is dan precies die ‘leer-kracht’ of de innerlijke kracht om tot leren te komen. We zetten doelgericht in op een brede zorg en een zorg op maat. We hebben eveneens aandacht voor transparante communicatie met het kind, de ouders en ondersteunende partners”, vervolgt Koen Ameye. “Tot slot staat de D voor ‘dialoog’. We hebben een open houding naar de wereld in al haar diversiteit zodat we kunnen bijdragen aan een verdraagzame en duurzame samenleving waar plaats is voor iedereen.”

Vos

“We proberen kortom de kinderen te vormen tot wereldburgers die hun persoonlijkheid kunnen ontplooien, die zowel initiatief kunnen nemen als verantwoordelijkheid weten op te nemen, zowel nu als in de toekomst.”

In het logo van de school prijkt de vos, die is speels en vrolijk, leergierig, aandachtig, sociaal, vindingrijk, flexibel en communicatief. Verder verwijst de groene kleur naar de natuur, het positivisme, de hoop en rust, het ecologische en de duurzaamheid. Het oranje tot slot straalt warmte en enthousiasme uit, optimisme, plezier, aandacht, beweging en toegankelijkheid. (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.