Simulatie van aanstormende trein moet jongeren sensibiliseren over gevaren van ‘spoorlopen’

Redactie KW

In Athena campus Heule is donderdag ‘The Box’ van Infrabel voorgesteld. In die container wordt een simulatie afgespeeld over een jongere die op de sporen loopt en bijna wordt geraakt door een aanstormende trein.

Een van de grootste en hardnekkigste veiligheidsproblemen voor de spoorwegen is het fenomeen van spoorlopen. In het eerste semester van dit jaar werden al 187 spoorlopers gesignaleerd. Drie van hen overleefden het niet. Omdat het aantal spoorlopers hoog blijft, pakt infrastructuurbeheerder Infrabel uit met ‘The Box’. Deze is bedoeld om jongeren van het secundair onderwijs bewust te maken van de gevaren van spoorlopen. De leerlingen stappen de container binnen en krijgen een speciale 360° bril op waarmee ze kunnen rondkijken. Een korte film toont hoe gevaarlijk spoorlopen is.

Het is fenomenaal hoe realistisch dit is

In Athena Heule mochten donderdagmorgen 2.000 leerlingen ‘The Box’ in primeur uittesten. “Het is toch wel heftig”, zegt Georges Desmet (17), leerling van Athena die ook zelf met de trein naar school komt. “In het filmpje kruip je in de huid van een leerling die op zijn boeken in slaap is gevallen. Hij wordt gewekt met het nieuws dat hij te laat zal zijn voor zijn examen. Om sneller op school te geraken, neemt hij een kortere weg over de sporen. Volledig opgeslorpt door zijn smartphone is hij zich niet bewust van het gevaar en de aanstormende trein. De beleving in de container wordt versterkt door geluid, wind, rook en trillingen. Het is fenomenaal hoe realistisch dit is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat spoorlopers die dit zien de volgende keer twee zullen nadenken vooraleer ze het opnieuw doen.”

Elke dag zie ik jongeren over de sporen lopen

Simulatie van aanstormende trein moet jongeren sensibiliseren over gevaren van 'spoorlopen'

Lobke Aberkane (19) uit Athena is vooral verbaasd over hoeveel jongeren er spoorlopen. “Niet zo ver van onze school is er een overweg en elke dag zie ik jongeren over de sporen lopen. Soms spreek ik daar wel op, maar iedereen doet uiteraard wat hij of zij zelf wil. Ik heb zelf nog nooit over de sporen gelopen. Ik ben nog liever te laat, zelfs voor een examen. Wat is een examen in vergelijking met je leven?”

Werk van lange adem

Infrabel zal de komende maanden met ‘The Box’ alle secundaire scholen die in de buurt van een spoorweg liggen, aandoen. “Na die campagne stellen we The Box ter beschikking van alle Vlaamse en Waalse scholen”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. “Het is de bedoeling dat elke secundaire school, ook diegene die niet aan spoorwegen liggen, de container kunnen reserveren. We zijn echt wel van overtuigd dat we met dit initiatief de jongeren bewust kunnen maken van de gevaren van spoorlopen. Het heeft geen zin om tieners te betuttelen en met een straffend vingertje te wijzen. Met de virtuele realiteit van ‘The Box’ spelen we in op hun leefwereld, wat een veel groter effect zal hebben.”

Hoewel er nog veel spoorlopers zijn, heeft Infrabel toch de ambitie om dat aantal te herleiden tot nul. “We sensibiliseren iedereen, van kinderen uit de basisschool tot ouderen. Uiteraard blijft dit een werk van lange adem. Kijk maar naar de BOB-campagnes. Het aantal mensen dat drinkt en rijdt is al spectaculair gedaald, maar ook dat heeft tijd nodig gehad. Mensen zijn hardleers en veranderen hun gewoontes niet zo snel. Met deze nieuwe tool voor het secundair onderwijs zetten we alvast weer een stap vooruit om duidelijk te maken dat spoorlopen levensgevaarlijk is.”

Wie over de sporen loopt, kan een boete krijgen tussen de 250 en 3.000 euro.

(nvh)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.