Schooldirecteur in open brief: “Ongehoord dat we opvang moeten blijven voorzien”

Redactie KW

Bart Boydens, coördinerend directeur van de scholengemeenschap Vrij Basisonderwijs Blankenberge-Wenduine, ventileert in een open brief zijn bezorgdheid rond het coronavirus. Directies en leerkrachten zijn volgens hem boos en ongerust.

“Nadat de Nationale Veiligheidsraad gisteravond de maatregelen nog verscherpt heeft, is er een groeiende ongerustheid en boosheid in onze scholen. Uiteraard en met veel enthousiasme en engagement willen wij als onderwijsmensen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Leerkrachten zijn volop aan het inzetten om het leerrecht van de kinderen te waarborgen en maken er intensief werk van om de kinderen het nodige aan te bieden.”

Dat we nu nog steeds verder moeten voorzien in noodopvang is eigenlijk ongehoord. Enerzijds is het aantal kinderen dat van deze opvang gebruik maakt heel sterk gedaald. Voor onze scholengemeenschap zijn er van de 1.050 leerlingen nog slechts 12 kinderen die over onze vijf scholen gebruik maken van de opvang. Gisteren waren er nog 48 kinderen. Helaas kregen twee kindjes tijdens de dag koorts en hebben we hen moeten laten ophalen.”

Gemeentelijke opvang

“Wat met de sociale afstand? Hoe kun je dat in godsnaam bewaken als je met kinderen werkt? We hebben en willen geen beschermkledij. Laat deze beperkte voorraad maar voor de sectoren die er nu al te weinig hebben. Volgens de vroegere en huidige maatregelen moeten we de opvang in elke school blijven organiseren zodat groepen zich niet mengen met elkaar. Maar ‘s morgens en ‘s avonds gaan een aantal van deze kinderen wel nog samen naar de voor- of naschoolse opvang die door de gemeente wordt georganiseerd.”

Directeur Bart Boydens.
Directeur Bart Boydens.© a-WK

“Laat me duidelijk zijn, we hebben samen – en niet enkel de onderwijssector – de maatschappelijke plicht om opvang te voorzien voor de doelgroep die het echt nodig heeft. Maar kan elke gemeente niet beter deze verantwoordelijkheid op zich nemen, aangezien zij nu al de voor- en naschoolse opvang organiseren? Laat de scholen blijvend inzetten op afstandsleren met de kinderen. Net als zovelen ben ik vandaag bezorgd over ieders gezondheid, maar uiteraard ook over de mensen voor wie ik verantwoordelijkheid moet opnemen. De kinderen, leerkrachten, ondersteuners en mijn collega-directies.”

“Ik hoop dat we na deze crisis niet een nog groter lerarentekort zullen hebben. Is het nu niet het moment dat dit anders georganiseerd wordt? Houd je gezond en bewaar de social distance maar wees mentaal nabij!

Vriendelijke groeten

Een bezorgde coördinerende directeur

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.