Schoolbestuur krijgt sluiting Instituut Sancta Maria in Ruiselede weer niet goedgekeurd

De sluiting van de school staat al ruim een jaar ter discussie.© GF
De sluiting van de school staat al ruim een jaar ter discussie.© GF
Tom Van Houtte

De sluiting van Instituut Sancta Maria in Ruiselede is momenteel niet aan de orde. Het schoolbestuur vzw Katholiek Secundair Onderwijs Tielt-Ruiselede heeft voor de tweede keer geen groen licht gekregen van de Diocesane Plannings- en Coördinatiecommissie (DPCC) van het bisdom om zijn voornemen door te drijven.

De sluitingsplannen van de kleine middelbare school sloegen in januari 2020 in als een bom en botsten op hevig protest van leerlingen, leerkrachten en ouders. In een persbericht dat vrijdagnamiddag werd uitgestuurd klinkt het dat “het DPCC regio West-Vlaanderen onvoldoende overeenstemming heeft gevonden om in te gaan op de vraag van het schoolbestuur vzw Katholiek Secundair Onderwijs Tielt-Ruiselede om het studieaanbod in het Instituut Sancta Maria in het schooljaar 2021-2022 progressief af te bouwen en over te gaan tot de sluiting op het einde van het schooljaar 2022-2023.”

Schoolbestuur kan in beroep

Lees: het schoolbestuur ziet opnieuw de sluitingsaanvraag geweigerd. “Men kan echter nog beroep aantekenen tegen deze beslissing bij de centrale beroepscommissie”, zegt communicatiemedewerker Pieter-Jan Crombez van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Het DPCC oordeelt ook dat “de financiële problemen, de staat van het gebouw en vooral het dalende leerlingenaantal ernstige knipperlichten blijven die hoe dan ook een ingrijpende beslissing na de nodige inspraak van de betrokken partijen vereisen.”

“We deden al heel wat voorstellen, maar het schoolbestuur had nergens oren naar” – Stefaan Vermeire, oudervereniging

In letterlijk dezelfde bewoordingen riep het DPCC vorige lente, bij de vorige afwijzing van het dossier, alle betrokkenen op om op een constructieve manier naar oplossingen te zoeken.

“We stelden de voorbije maanden een alternatieve financiering, een relanceplan voor de rekrutering van leerlingen en alternatieven voor de vernieuwing van het schoolgebouw voor. Maar het schoolbestuur had nergens echt oren naar”, zegt Stefaan Vermeire van de oudervereniging.

“Positief signaal nodig”

Oudervereniging, leerkrachten en het schoolbestuur gingen ook apart in gesprek met een bemiddelaar van het DPCC, evenwel zonder het beoogde resultaat. De oudervereniging hoopt nu dat het schoolbestuur zo snel mogelijk een positief signaal uitstuur in functie van de naderende inschrijvingsperiode. Algemeen directeur Rik Delmotte was onbereikbaar voor commentaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten