VTI Menen opende opnieuw de deuren

© (Foto CL)
© (Foto CL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Heel veel zelfvertrouwen, een tikkeltje ongerustheid, studiemeesters op hun hoede en de overduidelijke aanwezigheid van de politie. Het VTI opende vandaag de deuren nadat een bedreiging de school enkele dagen in lockdown had geplaatst.

Het werd niet meteen een terugkeer in normale omstandigheden voor de leerlingen van de secundaire school. Afgelopen woensdag circuleerden er verschillende bedreigingen, via sociale media, met een niet mis te verstane boodschap. Er zouden doden vallen en enkele foto’s van vuurwapens moesten de dreigende toon van het geheel onderstrepen. Zowel de directie als de politie en het stadsbestuur namen de bedreigingen ernstig en de school ging tot vandaag op slot.

Om 10 uur werden de eerste leerlingen opnieuw in de schoolbanken verwacht en zowat iedereen tekende present. Bij de studenten wordt vooral de kaart van een slechte grap getrokken. “Waarschijnlijk iemand die op dat moment stoer wilde doen maar helemaal niet stilstond bij de gevolgen” klinkt het. “Waarom zouden we thuis blijven? Als hij of zij slachtoffers had willen maken dan was dat al lang gebeurd. We weten niet wie er achter die berichten zit, ze verschenen eerst op Tik Tok maar op het internet circuleren al enkele namen. De politie zal die persoon wel vinden en ik denk dat het vooral de ouders zullen zijn die een monsterboete zullen moeten betalen.”

Een geruststellende sfeer dus al deelt niet iedereen die mening. “Totaal onverantwoord om ons nu naar school te laten komen, wetende dat die gast nog niet is gepakt” klinkt het bij een andere student. “We staan hier allemaal samen te wachten aan de schoolpoort. Wat als die hier plots tekeer gaat? Zo vallen er in erg korte tijd heel wat slachtoffers! Onbegrijpelijk maar mijn ouders hebben me toch verplicht te komen.”

Een combi met agenten aan de voordeur en 2 inspecteurs in burger die de school binnen gaan, de belofte om het toezicht op te trekken bleken alvast geen loze woorden. “Veel meer info hebben we ook niet” klinkt het bij de studiemeesters, die aan de schoolpoort de studenten ontvangen. “We hopen natuurlijk dat het om een flauwe grap gaat want moest er iemand het zich in het hoofd halen hier voorbij te komen en te gaan schieten, dan staan wij op de eerste lijn. Van echte bezorgdheid bij de studenten hebben we nog niet echt veel gemerkt al hebben we wel een speciale opvangdienst paraat staan. Mochten er leerlingen zijn die zich onveilig voelen of die ronduit slecht voelen, dan kunnen ze daar in alle rust en openheid gaan praten.”

De politie liet afgelopen weekend weten dat de dader nog niet kon worden geïdentificeerd maar dat ze de zoektocht niet zullen staken. Samen met de school wordt het spoor van de berichten in kaart gebracht in de hoop zo de verantwoordelijke bij de lurven te kunnen vatten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier