VBS De Biesweide viert honderdste verjaardag met opendeurmoment
De vrije basisschool De Biesweide uit Beselare bestaat honderd jaar. Dat wordt op vrijdag 11 oktober op passende wijze gevierd met tal van activiteiten.
Rond 1810 vond pastoor Guillaume van Calbergh dat ook de Beselaarse meisjes onderwijs verdienden. Er werd een school op Den Berg gebouwd die diende als spellewerkschool. In 1862 kwamen de eerste kloosterzusters aan. De zusters van H. Vincentius gaven er volwaardig en gratis onderwijs aan 62 meisjes.
In 1864 werden zij vervangen door de zusters Apostolinnen uit Brugge. In de Eerste Wereldoorlog moesten de zusters vluchten, ze kwamen in 1919 terug naar Beselare. Voor de zowat 50 kinderen die al opnieuw in Beselare woonden, gaven ze gemengd onderwijs in houten barakken van het Albertfonds. In 1920 kwamen enkele voormalige meesters van de gemeenteschool terug en werden de jongens en meisjes weer opgesplitst.
Geschiedenis
Ondertussen begon, met het geld van de oorlogsschadevergoeding, de heropbouw van het klooster en de meisjesschool. In 1923 konden de nieuwe gebouwen in gebruik genomen worden. Ze bestonden uit het zusterhuis, klaslokalen en een ruime kapel rondom een geplaveide speelplaats. Zo waren de magere jaren van de school voorbij en was het weer tijd voor groei. Eind 1928 telde de gemeente 630 nieuwe huizen en 2.718 inwoners. Rond 1965 telde de school ongeveer 150 meisjesleerlingen en 75 kleuters. Deze groep werd onderwezen door een tiental leerkrachten, waaronder nog enkele zusters.
Op 1 september 1998 kwam er een fusie tussen de vrije gesubsidieerde lagere meisjesschool en de gemeentelijke jongensschool. Katrien Demuijnck werd directrice in de ondertussen gemengde vrije lagere school De Biesweide. In september 2015 werd Demuijnck opgevolgd door Xavier Vansteenkiste. De officiële opening van de nieuwbouw volgde op 31 maart 2017 in aanwezigheid van de zusters uit Ruiselede. Op 1 februari 2024 werd Lieselotte Huyghebaert aangesteld tot nieuwe directie. De school zelf is ondertussen volledig gerenoveerd en uitgebreid in oppervlakte.
Naam ‘Biesweide’
Van het oude schoolgebouw blijft enkel nog het grote centrale middenblok met zes lokalen over. Dat is volledig gerenoveerd. De muren rond de speelplaats zijn nog restanten van vroeger en ook de handschoolbel werd bewaard.
“Momenteel zijn er ongeveer 285 leerlingen op onze school. We werken hier met ongeveer 35 personeelsleden: leerkrachten, administratieve leerkrachten, middagpersoneel en poetspersoneel”, stelt directrice Lieselotte Huyghebaert. “De naam Biesweide kent een oude oorsprong. Hij werd gevonden in het boekje Beselaarse plaatsnamen en mengelingen geschreven door Jozef Maes. De Biesweê was vroeger een stukje Beselare in de buurt van het kasteel. Die naam werd gekozen omdat er een stukje verleden in zit, omdat ze verwijst naar natuur en het landelijke Beselare maar toch ook naar biezen… Want er dient ook gewerkt te worden.”
Programma
Op vrijdag 11 oktober wordt er gestart met een viering in de kerk. De nieuwe Biesweidevlag wordt gehesen. ’s Avonds worden de deuren van de school opengezet voor het publiek. De poort gaat open om 16.30 uur. Om 17 uur is er een officieel openingsmoment waarbij directeur Huyghebaert, de voorzitter van het schoolbestuur Pieter Tack en burgemeester Ingrid Vandepitte een woordje zullen doen. Daarna knipt de kinderburgemeester Britt, leerlinge van de school, samen met schepen van jeugd Koen Meersseman het lint door.
“De klassen, gangen, biblioweide… Alles kan bezocht worden tussen 17.30 en 19.30 uur. In de klassen worden werkjes van de leerlingen tentoongesteld, in de gangen kan je herinneringen en foto’s vinden van vroeger. Ook het bureel van de directie wordt opengesteld. Je kunt er prachtige schatten van de vroegere school terugvinden. Nadien is er de gelegenheid om bij te praten met oude vrienden, klasgenoten en collega’s bij een hapje en een drankje. Voor de kinderen is er animatie voorzien door onze ouderraad.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier