Studiedag over anderstaligheid ten dele uitgesteld

Piet Van Avermaet. © (Foto HO Gent)
Redactie KW

Woensdag 20 oktober stond de pedagogische studiedag over anderstaligheid op het programma in de Wevelgemse Porseleinhallen.

Enkele honderden stoelen werden klaargezet, want dit initiatief is een samenwerking tussen de basisscholen van drie verschillende netten: het Katholiek, het gemeenschaps- en het gemeentelijk onderwijs. Het is een vrij unieke samenwerking op het niveau van een studiedag. Dit gebeurde vier jaar geleden rond het thema ‘kwetsbare kinderen’ met heel wat afspraken en acties tot gevolg. Op het programma staat een plenair gedeelte met sprekers Piet Van Avermaet, professor en directeur aan Steunpunt Diversiteit en Leren aan de UGent en Jana Durnez, brugfiguur bij het Sociaal Huis Wevelgem, gevolgd een tal aan workshops op vier verschillende locaties.

Dinsdagavond is na grondige afweging beslist om het fysieke samenkomen in de Porseleinhallen af te gelasten. Oorzaak is de brede uitbraak van coronagevallen vooral in deelgemeente Gullegem. De scholen vroegen er ouders en kinderen om heel voorzichtig te zijn. Sportverenigingen schrapten zelfs trainingen.

In deze sfeer werd er gekozen om geen extra risico te nemen, vertelt verantwoordelijk schepen Geert Breughe. Er is nu al weinig of geen vervangcapaciteit bij ziekte van een leerkracht. Een studiedag met meer dan 200 deelnemers leek een te groot risico. Het plenaire gedeelte gaat wel door. De sprekers zullen digitaal hun inbreng doen. Zo krijgen de leerkrachten toch een stuk extra achtergrond en concrete tips over hoe omgaan met anderstaligheid. (HV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.