Strapdag zet ook 350 leerlingen in Vichte in beweging

Gerda Verbeke

Ook in Vichte stond op 17 september de 15de Strapdag (een samentrekking van stappen en trappen) in grote letters op de schoolkalender. Op deze dag stappen en trappen duizenden leerlingen over heel Vlaanderen naar school. De auto blijft dan op stal met een aangename, rustige schoolomgeving tot gevolg. Door de mist was het extra uitdagend om te zien en gezien te worden.

Ruim 350 kinderen en leerkrachten verzamelden op vier afgesproken plaatsen in het dorp en fietsten en stapten van daaruit in groep naar school. “Aan het station, de kerk, Delhaize en aan Pachtgoed verzamelden tussen 8.05 en 8.15 de leerlingen van De Ranke en de Beukennoot”, vertelt juf Katrien Duquesne van de derde kleuterklas. “Onder begeleiding van de leerkrachten kwamen de kinderen dan naar school. Daar was een fluocontrole aan de schoolpoort georganiseerd. Alle kinderen die een fluohesje aanhadden, kregen een fluogadget.”

Zinvol initiatief

Ook Klaas Derycke uit het vijfde leerjaar is van de partij. “Ik ben naar Delhaize gekomen om mee te fietsen omdat het Strapdag is. Ik vind het een goede actie omdat we ook leren dat we moeten kijken naar links en naar rechts als we oversteken. Normaal rijd ik mee met mijn mama die mij aan de opvang afzet en dan naar haar werk vertrekt.” Melanie Loosveldt, moeder van Paul en zaakvoerder van Delhaize is enthousiast over dit initiatief: “Voor mij zou dit meerdere keren per jaar mogen georganiseerd worden of zelfs eenmaal per week. De kinderen leren zich op die manier verplaatsen in groep en zijn duidelijk zichtbaar voor andere weggebruikers. Er zou dan ook met vrijwilligers gewerkt kunnen worden, ouders die afwisselend de groep begeleiden. Ik zou het alleszins zien zitten om dat te doen!” Ook Marie Byttebier, mama van Anna, Rosie en Miel vindt het een zinvol initiatief: “Ik vind het goed dat de school bezig is met verkeersveiligheid en de kinderen leert omgaan met verschillende verkeerssituaties.”

Straplied

“Op de speelkoer van De Ranke verzamelde iedereen van de beide scholen onder begeleiding van de axendieren”, vervolgt juf Leonie Himpens die actief is in de werkgroep Veilig Verkeer. “De axendieren zorgden voor geanimeerde gesprekken en lokten reacties uit bij de kinderen. Nadat iedereen aangekomen was, werd het Straplied ‘Iedereen is kampioen’ uit volle borst gezongen en gedanst waarna nog een wandeling door het dorp volgde met alle leerlingen.”

Verkeersopvoeding

De peuters deden enkel mee aan de fluocontrole en hadden de afgelopen dag verkeersopvoeding in en rond de klas. “Ik ben heel trots op al mijn peuters”, klinkt juf Heidi De Smet. “Allemaal hadden ze een fluohesje aan! Ze begrijpen ook al heel goed dat fluo belangrijk is zodat de chauffeurs hen beter kunnen zien. Ook de reden waarom ze langs de muur moeten wandelen en dus afstand moeten houden van het verkeer, begrijpen ze. En ‘Stop! en stilstaan’, lukt ook al goed.”

Tijdsdruk

Juf Marischka Santens uit het zesde leerjaar overweegt om meer met de fiets naar school te komen. “Ik woon in Anzegem op ongeveer zes kilometer van de school en mijn dochters zitten nu in het derde en zesde leerjaar. Uit praktische overwegingen nam ik de voorbije jaren voornamelijk de auto. Enerzijds zijn er de verbeterboeken die ik moet meenemen en anderzijds is er de tijdsdruk om tegen acht uur op school aan te komen. Maar nu de dochters wat ouder worden, zie ik het zeker zitten om meer de fiets te gebruiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier