https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Basisschool in Boezinge in quarantaine na corona-uitbraak

© (Foto TP)
© (Foto TP)
Redactie KW

De kerstvakantie is drie dagen vroeger gestart voor de 208 leerlingen van de vrije basisschool in de Ieperse deelgemeente Boezinge. Naar aanleiding van coronabesmettingen in twee klassen werd beslist om de hele school preventief te sluiten.

“We werden dinsdagvoormiddag opgebeld door de arts van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB)”, zegt schooldirecteur Giovani Tommeleyn. “Er werd na overleg met de zorgraad en medische experten beslist om de school te sluiten.”

Tommeleyn kreeg afgelopen weekend twee meldingen van besmettingen in het vierde leerjaar. Aanvankelijk werd beslist om die klas in quarantaine te plaatsen, maar maandagavond en dinsdagochtend werden twee nieuwe besmettingen vastgesteld in het tweede leerjaar, onder meer via een familiale band met de klas van het vierde leerjaar.

Om verder besmettingsgevaar tot een minimum te beperken, werd de hele school gesloten. “Een einde in mineur, maar de verstandigste beslissing voor de gezondheid van onze leerlingen en medewerkers”, aldus de directeur. “Het werd onverwacht een heel drukke dag: alle ouders werden persoonlijk opgebeld door medewerkers van onze school én door het CLB.”

“De kerstvakantie was al dichtbij, maar in deze laatste week ervoor worden veel zaken samen afgerond. Denk maar aan heel wat opdrachtjes en knutselwerkjes die nu blijven liggen. Voor de leerlingen is het een onverwacht abrupt einde van het eerste trimester. We organiseren de komende dagen wel nog digitale oudercontacten. Normaal zal de school opnieuw openen na de vakantie.”

Hans Vandelannoote, directeur van Vrij CLB Westhoek, benadrukt dat het gaat om een preventieve voorzichtigheidsmaatregel. “Het aantal besmettingen is beperkt, maar er zijn meerdere besmettingen vastgesteld op relatief korte tijd. De sluiting van de school moet een exponentiële toename de komende dagen en weken voorkomen.”

In Klerken werd een tijdje voor de herfstvakantie een gelijkaardige beslissing genomen voor een school van het buitengewoon onderwijs. “Vlak voor een vakantie is de impact van een sluiting kleiner”, zegt Vandelannoote nog. “De coronacijfers in de Westhoek blijven relatief laag, maar op basis daarvan kunnen we geen voorspellingen doen.”

Voor het CLB is het alle hens aan dek om te voldoen aan de reguliere vragen in combinatie met de contacttracing. “We zorgen voor minimale permanentie tijdens de kerstvakantie, maar ik hoop dat onze mensen straks toch even op adem kunnen komen.”

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten