Plantdag bij Freinetschool De Kasteeltuin: Groene speelzone goed voor uren speelplezier

Op de foto zien we de ouders en kinderen die op vrijdag 12 november de speelplaats van basisschool De Kasteeltuin omgetoverd hebben tot een groene speelzone. Initiatiefnemer en coördinator van dit project is Koen Vanbaelenberghe. (foto EVG)Op de foto zien we de ouders en kinderen die op vrijdag 12 november de speelplaats van basisschool De Kasteeltuin omgetoverd hebben tot een groene speelzone. Initiatiefnemer en coördinator van dit project is Koen Vanbaelenberghe. (foto EVG)
Redactie KW

Heel wat ouders en kinderen van basisschool De Kasteeltuin staken de handen uit de mouwen op de plantdag. Het eerder zompige grasveld dat als speelplaats dient, werd omgetoverd tot een groene speelzone met bomen en hoogteverschillen. Goed voor uren speelplezier.

De speelplaats van Freinetschool De Kasteeltuin werd begin dit jaar geselecteerd door de provincie West-Vlaanderen voor een volledig vergroeningsproject. “NOS staat voor Natuur Op School en is een project van onze provincie. Vanuit de provincie stimuleren en ondersteunen ze West-Vlaamse scholen om hun schooldomein te vergroenen dus zijn we meteen op de kar gesprongen”, vertelt coördinator Peter Vande Moortel. “Samen met NOS hebben wij de plannen opgesteld en afgelopen zomer zijn we aan de heraanleg begonnen. Vandaag wordt de volledige speelplaats aangeplant door de ouders en hun kinderen. We hebben zelfs zes oud-leerlingen die heel graag wilden meehelpen”, gaat Peter verder.

Ervaringsgericht

Eén van de aanwezige ouders, Maaike Tyvaert, benadrukt nog dat het hele project bijdraagt aan de belangrijkste pijlers van de school.

In een groene omgeving komt een kind tot rust

“Het welbevinden van de kinderen staat echt centraal hier. In een groene omgeving komt een kind tot rust en tegelijkertijd kan het zich uitleven tussen de bomen in de natuur. Daarnaast leren de kinderen zoveel mogelijk ervaringsgericht in een veilige context. De nieuwe groene speelplaats zal daar zeker voor ingeschakeld worden.

Bewust kleinschalig

“Naast de nieuwe speelplaats hebben we nog een aantal projecten in het vooruitzicht. Zo breidt onze school uit met een nieuwe unit waar we nog een nieuwe klas willen maken. Momenteel volgen hier 80 leerlingen les en we willen graag nog uitbreiden tot maximaal 105 kinderen. We houden onze school bewust kleinschalig om de kwaliteit van onze aanpak te garanderen. De keerzijde daarvan: de beperkte financiële middelen die we krijgen dus hopen wij in de toekomst op wat sponsoring”, gaat coördinator Peter Vande Moortel verder.

“Wij wonen in Rumbeke maar rijden met plezier wat verder omdat we voor de volle honderd procent achter deze aanpak staan. Onze dochter is nu zes en komt hier al vier jaar, sinds de opstart van de school. We zijn enorm tevreden, mede door het familiale gevoel dat we hier ervaren”, treedt co-voorzitter van het schoolbestuur, Brecht Vlaeminck bij. (EVG)

Wie interesse heeft om de school te bezoeken kan er op 4 februari 2022 terecht voor een infomoment.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.