Minister Weyts grijpt in op onderwijs door slechte coronacijfers

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

De coronacijfers gaan de voorbije dagen de slechte kant uit. Daardoor is Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts genoodzaakt enkele versoepelingen terug te schroeven of in te trekken.

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) wil de scholen maximaal openhouden. “Onze vaste ambitie blijft om voor iedereen voltijds contactonderwijs in te voeren na de paasvakantie, maar daarom zouden we nu met deze cijfers die week beter schrappen”, zei Weyts woensdagavond bij VTM Nieuws. “In het lager onderwijs willen we het ook nog veiliger maken, en moeten we naar een mondmaskerplicht voor het vijfde en zesde leerjaar gaan tot aan de vakantie.”

Deze mondmaskerplicht moet zo snel mogelijk ingaan, ten laatste tegen maandag. “We handelen uit voorzorg, zodat de lagere scholen open kunnen blijven, zodat de secundaire scholen opnieuw volledig open kunnen en zodat het toch zo veilig mogelijk blijft voor leerkrachten en leerlingen”, zegt de minister nog. “Dit zijn geen leuke beslissingen. Maar we nemen onze verantwoordelijkheid om leerkrachten én leerlingen te beschermen.”

Weyts blijft ook aandringen om het onderwijspersoneel voorrang te geven bij vaccinaties. Uit de recente cijfers blijkt dat het onderwijs een fikse stijging kent van quarantaines en besmettingen. Bij het personeel is er een stijging van 230 procent in het aantal gevallen waar quarantaine nodig is. De besmettingen bij het personeel stegen in onze provincie met liefst 85 procent. Ook bij de leerlingen stijgen de cijfers. Daar stijgt het aantal gevallen van quarantaine met 65 procent. De besmettingen gaan met 43 procent de hoogte in.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.