Mini’s van Koekelaarse muziekacademie Stap veroveren harten van ouders en grootouders met topvoorstelling

foto EV © Picasa
Redactie KW

Ook in de lokale academie voor podiumkunsten STAP (filiaal van de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Adriaan Willaert van Roeselare) loopt het schooljaar op zijn einde. Afgelopen weekend vond in De Balluchon de uitreiking plaats van de brevetten aan de leerlingen.

Filiaalverantwoordelijke Valerie Dedrie en schepen van kunstonderwijs Jessy Salenbien (Vooruit) zijn apetrots op de academie in Koekelare. “Als kleine gemeente mogen we best trots zijn op onze academie voor podiumkunsten. Zeker als je weet dat we ieder schooljaar toch zo’n 180 leerlingen mogen verwelkomen”, steekt Valerie (47), zelf een oud-leerlinge en verantwoordelijke voor de aanwerving van nieuwe leerlingen, administratie en klankbord van zowel leerkrachten, leerlingen en ouders, van wal. “Met de organisatie van het jaarlijkse jongerenpodium, het optreden van de mini’s, de diploma-uitreiking en diverse klasconcertjes, laat ze ouders nog intenser de vorderingen van hun kinderen volgen, aanmoedigen en hun talenten ontdekken”, pikt schepen Jessy Salenbien in. Zij kreeg de passie voor muziek als kind mee van haar ouders, die haar de mogelijkheid gaven om Trommel en Bugel te spelen in de inmiddels opgedoekte Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia, waarbij Rudy Willaert de drijvende kracht was.

Nieuw

Het succes van de academie is volgens beide dames onder andere te danken aan de gedrevenheid van de leerkrachten, de kwaliteit van de lessen, de inzet van de filiaalverantwoordelijke en de steun van het gemeentebestuur, in combinatie met de kruisbestuiving met Jorko, de koninklijke fanfare Sint-Joris en de Vosjesvrienden.

De STAP diploma-uitreiking in de Balluchon.
De STAP diploma-uitreiking in de Balluchon. © Foto Coghe

“Ja, de leerlingen weten dat het niveau hier zeer hoog ligt en kwaliteit primeert”, vervolgt schepen Salenbien. “De leerlingen voelen zich in de academie ook vlug thuis”, vult Valerie Dedrie, sinds september 2014 filiaalverantwoordelijke, aan. De mini’s zijn de jongste leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar die initiatie volgen in de lokale Koekelaarse muziekacademie Stap. “Dit jaar hadden we in het 1ste jaar 13 leerlingen en in het 2de leerjaar 17 leerlingen”, vervolgt Valerie Dedrie. “De 30 leerlingen brachten een topvoorstelling en wisten in een mum van tijd de harten van alle ouders, grootouders en andere familieleden te veroveren.”

Muziek is kunst

Wie ook tevreden huiswaarts trokken, waren de 32-jarige Tessa Desloover uit Kortemark en de 18-jarige Bert Feys uit Ichtegem. Tessa, die het Euphonium bespeelt, startte op 9-jarige leeftijd. Toen ze 19 werd, besloot ze er nog eens 6 jaar bij te doen. Intussen is ze 32 en vindt ze dat het tijd wordt om te stoppen. “Het leuke is dat een mens zich hier thuisvoelt en iedereen kent. Mijn man zegt dat ik toch nog niet ga stoppen, dus dat is voor mij een uitdaging”, zegt Tessa. “Ja, ik ga de muziekschool missen.” Tessa speelt bij Jorko en in de harmonie van Kortemark. Bert Feys uit Ichtegem is op een rare manier tot de klassieke piano gekomen. “Ik kom vanaf mijn 10de hier naar de muziekschool. Ik volgde notenleer. Wat we in die lessen leerden, probeerde ik af en toe eens uit op piano en dat klonk fantastisch”, lacht Bert. “Zo ontdekte ik dat piano een veelzijdig instrument is waar je alle kanten mee uit kan. Je kunt er zowel modern, jazz, pop, blues als rock op spelen. En dat maakt het zo fantastisch. Zelf hou ik van Queen en Iron Maiden, maar evenzeer van Chopin. Ik heb eigenlijk voor elke artiest respect. In muziek kun je je uitleven, muziek is kunst. Hier kent iedereen ook iedereen. Je voelt je hier meteen thuis, er heerst een warme en gezellige sfeer”, besluit Bert die economie-wiskunde volgt in het Sint-Rembert-college in Torhout en volgend schooljaar rechten gaat studeren in Gent. (EVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier