Met ‘alles op wieltjes’ zamelen leerlingen van Basisschool Pius X geld in voor Rikolto

© (Foto MD)
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Vandaag houdt Basisschool Pius X voor de achtste keer, na een onderbreking door corona, hun tweejaarlijkse verkeersvrije dag met een ‘alles op wieltjes’-actie. Die gaat elke derde donderdag van september door.

Aan de 152 leerlingen uit de lagere school werd gevraagd hun beste wieltje voor te zetten en zoveel mogelijk rondjes van ongeveer 600 meter te rijden binnen een afgebakend termijn van twee keer een halfuur. Aan de fruitstand op het parcours kunnen ze een stukje fruit nemen. “‘Alles op wieltjes’ verloopt op skeelers, steps, skateboard en gocarts, maar niet op de fiets. Vijf leerlingen met het mooiste vervoer op wieltjes winnen een cinematicket. De straten in de wijk zijn afgezet en we hebben op het parcours het Rode Kruis gevraagd moest er iemand gekwetst zijn”, zegt Trui, trekker van de werkgroep Verkeer.

De kinderen mochten zelf sponsors – grotendeels familieleden – zoeken die bereid zijn een bedrag per afgelegd rondje te geven. Op die manier kunnen de kinderen een aanzienlijk bedrag bijeenrijden en zo de projecten van Rikolto (vroeger Vredeseilanden) steunen. Vorige keer werd meer dan 1000 euro ingezameld, de verwachting ligt dit jaar hoger. Op 10 oktober komt een medewerker van Rikolto langs om de cheque in ontvangst te nemen.

Op de middag houden de kinderen een straatpicknick waarop ook alle buurtbewoners zijn uitgenodigd voor koffie en een stuk cake, als bedanking voor de verkeersvrije straat. In de namiddag kunnen de kinderen hun creativiteit kwijt in allerlei workshops.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.