Leerlingen van MSKA Roeselare leggen toppolitici het vuur aan de schenen

MSKA Roeselare organiseerde een politiek debat tussen haar leerlingen en enkele toppolitici.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
MSKA Roeselare organiseerde een politiek debat tussen haar leerlingen en enkele toppolitici.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

MSKA Roeselare Campus Tant organiseerde dinsdag 27 april een politiek debat tussen toppolitici en haar leerlingen. En de Roeselaarse school slaagde erin om politici met naam en faam in het Fabriekspand te krijgen voor dit debat.

“Jongeren worden veel met de vinger gewezen”, zegt directeur Fangio Hoorelbeke. “Maar hoe komt dit? Wat doen politici voor hen? Luisteren zij naar hen of spreken ze vooral over hen? Weten politici wat jongeren echt belangrijk vinden? Hoe houden zij de vinger aan de pols?”

Weinig interesse in politiek

“Jongeren kunnen het gevoel krijgen dat alles boven hun hoofd wordt beslist. Uit onderzoek is gebleken dat dit ook een van de redenen is waarom de interesse in politiek bij jongeren op een laag pitje staat.”

“Daarom hebben wij enkele toppolitici uitgenodigd. De leerlingen uit de derde graad kozen de onderwerpen en de vragen. Van de politici werd verwacht dat zij heldere en concrete antwoorden gaven op niveau van de leerlingen. Geen uitgesponnen verhalen die uiteindelijk moeilijk te begrijpen zijn.”

“Over de volgende onderwerpen werden de politici aan de tand gevoeld: klimaat en economie, economische groei en leefbaar milieu, jongeren en politiek, leefbaarheid en veiligheid.”

Maanden voorbereiding

“We hebben inderdaad echte toppers kunnen strikken voor dit debat: minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), fractieleider in de Kamer Melissa Depraetere (Vooruit), federaal parlementslid Sander Loones (N-VA), federaal volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD), voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang), Vlaams parlementslid Jos D’Haese (PVDA) en voorzitter Meyrem Almaci (Groen)”, zegt directeur Hoorelbeke.

Van de politici werd verwacht dat zij heldere en concrete antwoorden gaven op niveau van de leerlingen

“Dit heeft maanden voorbereiding gekost en als je dergelijke grote namen uitnodigt dan weet je dat er op het laatste nippertje iemand kan afzeggen. Dit was het geval met Conner Rousseau en Raoul Hedebouw maar ze werden meer dan waardig vervangen. Bovendien was het ook met een bang hartje kijken naar de coronatoestand. Zouden de politici mogen of durven komen? Zou ons programma kunnen plaatsvinden zoals verwacht?”

1.700 views voor dit debat

“Onze ASO-leerlingen van de derde graad konden het debat volgen in een aparte ruimte in het Fabriekspand terwijl onze andere leerlingen het debat volgden in hun klas. Wij hadden via Onderwijskiezer ook alle scholen van Vlaanderen uitgenodigd om dit debat te volgen en op woensdagmorgen hadden wij al 1.700 views. Veel scholen hebben dit debat dus bekeken.”

“Ook de politici hadden niets dan lof voor de goede organisatie door onze leerlingen en personeelsleden. Zo waren enkele politici oprecht verbaasd hoe professioneel we de TV-studio in het Fabriekspand hadden uitgebouwd. Ik ben dan ook ongelooflijk trots op onze leerlingen en medewerkers voor dit zeer geslaagde event.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.