Kleurrijke graffiti maakt van Saint-Henri de coolste school van Komen

De kinderen met achter hen de prachtige graffiti.© CLL
De kinderen met achter hen de prachtige graffiti.© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Van een saaie, grijze school tot een hippe en kleurrijke plaats? Onder impuls van de directrice gingen leerlingen, samen met een graffiti-artiest, aan de slag om van Saint-Henri de coolste school van Komen te maken. “Missie geslaagd”, glundert iedereen.

Iets meer dan een jaar geleden nam Valerie Vanmarck voor het eerst plaats aan het directiebureau van Saint-Henri. “Het viel me tijdens mijn eerste dagen meteen op hoe grijs beton hier de norm was, een wereld van verschil met mijn vorige school waar vooral groen de trends bepaalde.”

Verf en kleur

Klaar om verandering te brengen verzamelde de kersverse directrice meteen de leerkrachten en leerlingen in haar kantoor en organiseerden ze een brainstormsessie. “We wilden de volledige schoolomgeving aan een metamorfose onderwerpen”, gaat ze verder. “Eenvoudige dingen zoals de refter herschilderen deden al veel, maar we gingen ook verder dan dat. Er werd een nieuw grasplein aangelegd, speeltuigen voorzien en zelfs ons sanitair blok werd aan een make-over onderworpen. Uiteindelijk bleef enkel nog de speelplaats over en daarvoor hadden de leerlingen het beste idee. Ze wilden de muren laten bedekken met streetart, graffiti die het geheel op een kleurrijke manier tot leven moest brengen.”

19 leerlingen zijn zelf met spuitbussen en verfrollen aan de slag gegaan

Samen met het gemeentelijk jongerenplatform Carpe Diem gingen ze op zoek naar de geschikte artiest, die ze al snel vonden. “Een kerel met artiestennaam Amtyone bleek de geknipte kandidaat te zijn” klinkt het. “AmtyOne maakte het ontwerp en tekende de grote lijnen uit op de muren. Dan zijn 19 leerlingen zelf met spuitbussen en verfrollen aan de slag gegaan. Als kers op de taart hebben ze elk hun eigen werk kunnen ondertekenen met hun naam. Stel je voor dat ze hun eigen kinderen later hier naar school zullen sturen, dan kunnen ze de namen van hun ouders op de muren terugvinden.”

Het Waalse gewest stond in voor het uurloon van de artiest. De gebruikte materialen werden dan weer bekostigd door het organiseren van verschillende acties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier