https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Guerrillakunst van leerlingen beeldende kunsten kleurt Iepers straatbeeld

De leerlingen van 4BK met een paar werken die te zien zullen zijn tijdens hun guerrillakunstkrollenkronkels.© DS
De leerlingen van 4BK met een paar werken die te zien zullen zijn tijdens hun guerrillakunstkrollenkronkels.© DS
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Kunst kan je soms overvallen en dat is net wat de 24 leerlingen van het vierde jaar beeldende kunsten van de Heilige Familie uit Ieper willen doen met hun ‘kunstkrollenkronkels’. Via guerrillamarketing doen ze kunstzinnige ingrepen op het openbaar domein die verwondering tovert op het gezicht van de toevallige passant.

“Het is de bedoeling dat de mensen de kunstwerken zelf ontdekken op onverwachte plaatsen”, vertelt leerkracht Pascal Debruyne. “De tijdelijke kunstwerkjes hebben de leerlingen gemaakt met beperkte middelen. Ze moesten vertrekken vanuit een link met de stad, waarbij de poes misschien het makkelijkste onderwerp was. De bedoeling van zo’n artistieke guerrillamarketing is om in zeer korte tijd veel media-aandacht te krijgen en ‘trending’ te zijn op sociale media.”

Verspreid over de stad

“De kunstkrollenkronkels zullen her en der verspreid in de stad te zien zijn van 18 juni tot 2 juli. Wie een werkje ziet, mag er een foto van nemen en die posten met de hashtag #kunstkrollenkronkels. Zo kunnen ze zien hoeveel mensen er hun werken opgemerkt hebben. We zijn blij dat het Ieperse stadsbestuur ons deze kans gunt en kregen van schepen van Cultuur Valentijn Despeghel, die voor onze schoolpoort woont een spreekwoordelijk duwtje in de rug.”

“Ik vind het leuk om onze creativiteit zo te kunnen tonen aan een breder publiek”, vertelt Noor Vandenbulcke (15) uit Beselare. “Mensen onderschatten vaak onze richting. Beeldende kunsten houdt meer in dan overweg kunnen met potlood of penseel. Het concept was voor iedereen hetzelfde, maar toch maakten we allemaal ons eigen ding van.”

Leerrijke kans

En klasgenote Luna Sinnaeve (16) uit Langemark-Poelkapelle vindt het vooral fijn dat haar werk in de stad te zien zal zijn. “Ik ben eigenlijk wel benieuwd om te horen wat mensen zeggen bij het zien van onze werken. Voor de meesten van ons is dit de eerste keer dat we naar buiten komen met eigen werk! Ik zie het dan ook als een leerrijke kans en een hele eer.” (DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.