Geen bus en dus ook geen zwemles in Alveringem

Basisschool Spelenderwijs is een van de scholen voor wie er geen busvervoer naar het zwembad beschikbaar is. “We doen het voorlopig met wagens van leerkrachten, ouders en grootouders”, zegt directeur Julie Paelinck, hier naast burgemeester Liefooghe. © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Zwemmen maakt deel uit van de eindtermen. Maar dit schooljaar zijn er problemen om de kinderen van alle scholen in Groot-Alveringem in het zwembad te krijgen. De gemeente regelt het busvervoer, maar omdat haar vaste partner in vereffening is gegaan en zo goed als alle andere firma’s volgeboekt zijn, staat Alveringem ietwat in de kou. Het gemeentehuis blijft zoeken naar een oplossing.

Alle scholen van Groot-Alveringem hebben op regelmatige basis een bus nodig om in het zwembad van Veurne te geraken. Het gaat om Spelenderwijs en de Verrekijker in de hoofdgemeente en hun wijkafdelingen in Stavele, maar ook om De Libel in Leisele met wijkafdeling in Izenberge.

Ook om naar de bibliotheek in Alveringem te gaan, hebben de kinderen uit Stavele, Leisele en Izenberge busvervoer nodig. De gemeente regelt en financierde al dat busvervoer. Tot er tijdens de grote vakantie een probleem kwam.

“Plots mocht De Lijn dat niet meer doen. Dat was werk ‘afpakken’ van busbedrijven”

Gerard Liefooghe burgemeester

“Alveringem heeft vele jaren gebruikgemaakt van bussen van De Lijn”, legt burgemeester Gerard Liefooghe uit. “Dat ging vlot. Tot het voor De Lijn verboden werd om dat soort opdrachten te doen. De Lijn mocht het werk van busbedrijven niet ‘afpakken’.”

“We zijn dan bij Suffis terechtgekomen. Ook dat ging goed, tot afgelopen zomer het bericht kwam dat onze vaste partner in vereffening ging. We schreven inderhaast alle bedrijven in de regio aan. Voor één bedrijf paste het om de vrije basisschool in Alveringem te bedienen, maar ook niet meer dan dat.”

Ultieme oplossing

“We contacteerden vervolgens alle busbedrijven van West-Vlaanderen. Dat leverde niet veel op, maar toch iets: de kinderen van Stavele en Leisele kunnen weer naar de bibliotheek. Voor het zwemmen hebben we voorlopig geen oplossing.”

“Het gemeentehuis belt nu alle firma’s in Vlaanderen. Levert dat niets op, dan zullen we het – zoals de oppositie op de gemeenteraad voorstelde – over de grens proberen. We wachten daarmee tot het laatst, omdat lang niet iedereen op het gemeentehuis zomaar vlot Frans spreekt.”

Creatief

Bij rondvraag in de getroffen scholen blijkt dat sommige niet bij de pakken bleven zitten. In afwachting van hopelijk een structurele oplossing, organiseren ze op creatieve wijze zelf vervoer naar het zwembad. Basisschool Spelenderwijs in de Nieuwstraat in Alveringem doet dat.

Voor andere scholen is dat praktisch niet haalbaar, vooral omdat de groepen te groot zijn. Dat maakt dat vrije basisschool De Libel in Leisele, haar wijkafdeling in Izenberge, en de vrije basisschool van Stavele tot nader order niet gaan zwemmen.

Ouders

“Zwemmen staat inderdaad in het leerplan”, zegt Julie Paelinck, directeur van Spelenderwijs. “Hoeveel keer een kind moet zwemmen, is niet bepaald, maar wij streven naar dertien beurten per jaar. Tijdens corona hebben de kinderen veel zwemlessen gemist, daarom hebben wij een creatieve oplossing gezocht om toch maar in het zwembad te geraken. Mocht dit probleem lang duren, dan vrezen we immers achterstand.”

“We zijn alvast dankbaar dat de gemeente zoveel moeite doet! In afwachting beredderen wij ons met de wagens van leerkrachten, ouders en grootouders. We gebruiken ook een klein busje van de gemeente, met acht zitplaatsen. Het is een pak handiger met een grote bus, natuurlijk. We duimen alvast dat het lukt om een oplossing te vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier