De Beste Fietsschool van Oostende is Leefschool De Vlieger

KVO-spelers poseren met de trofee voor alle leerlingen op de unieke speelplaats van Leefschool De Vlieger.© (Foto FRO)
KVO-spelers poseren met de trofee voor alle leerlingen op de unieke speelplaats van Leefschool De Vlieger.© (Foto FRO)
Redactie KW

In februari lanceerde Stad Oostende in samenwerking met KV Oostende de wedstrijd ‘Wie wordt de Fietsschool van Oostende’. Alle basis- en secundaire scholen konden deelnemen met een originele fietsactie. Een gespecialiseerde jury selecteerde drie laureaten. De titel van ‘Fietsschool van Oostende’ gaat naar Leefschool De Vlieger.

“Stad Oostende zet volop in op educatie en sensibilisering. Door de unieke samenwerking met de KVO-spelers hebben we de kinderen extra kunnen motiveren om, net zoals hun grote voorbeelden, te kiezen voor de fiets. De creatieve initiatieven die de scholen tijdens deze moeilijke coronatijden in elkaar hebben gestoken zijn gewoonweg fantastisch. Leefschool De Vlieger is de grote winnaar en de trofee wordt dan ook terecht uitgereikt door KVO-spelers Robbie D’Haese en Anton Tanghe. Proficiat”, lichtte Eerste Schepen Björn Anseeuw deze wedstrijd toe en hij overhandigde de fietsbrevetten aan de leerlingen van Leefschool De Vlieger.

Leefschool De Vlieger, Eerste Fietsschool van Oostende

Kaat Proot, fiets coördinatrice van de werkgroep ‘Veilig Verkeer’ in Leefschool De Vlieger, organiseerde een volledige week met tal van creatieve fietsactiviteiten. “Leerlingen kregen de uitdagingen om hun fietsen te ‘verkleden’, droegen fietsbellen of gingen een dag naar school in een fluo outfit. Tijdens deze week werden er dagelijks verschillende fiets-gerelateerde activiteiten georganiseerd, waarbij de leerlingen per dag één ster konden verdienen. We beschikken over een fiets werkgroep en ook over een bakfiets parking. We pakten uit met fietsvriendelijke initiatieven zoals een actie rond fluo-hesjes, een fietsparcours in het nabij gelegen Leopoldpark, een fietskamp en een aanvraag voor wegversmallingen. De leerlingen kregen vijf keer de kans om te oefenen voor hun fietsexamen”, vertelt Kaat.

Podiumplaatsen voor Middelbare school Athena Oostende Campus Olympus en Basisschool Sint-Andreas

De belangrijke troef van middelbare school Athena (Campus Olympus) is het feit dat zij het bus- en fietsbeleid hebben herzien. Hierdoor slaagden ze er in om het aantal gereden bus-kilometers in de stad terug te schroeven van 1.800 km naar 66 km, een beduidend verschil waar de juryleden sterk onder de indruk over waren. De school zette hiervoor een partnerschap op met de dienst Sport van Stad Oostende om meer kwalitatieve fietsparkeerplaatsen te bekomen en schakelde hun ‘studenten-fiets-mechanicien’ in voor het herstellen van zogenaamde ‘weesfietsen’. Op die manier konden ook leerlingen, die niet met de fiets naar school kwamen een fiets gebruiken voor hun verplaatsingen, tussen campussen onderling en onder meer naar het sportpark. Naast leerlingen kunnen ook leerkrachten terecht bij de ‘studenten-fiets-mechanicien’ om hun fiets gratis te laten herstellen.

Basisschool Sint-Andreas diende een kandidatuur in, in de vorm van een Youtubefilmpje. In dit filmpje staan twee leerlingen van de school stil bij de diverse fiets-gerelateerde acties die voortvloeien uit het fietsbeleid van de school. Eén van de acties, kleuterfietsen op rollen, kon de jury bijzonder bekoren. Komen verder aan bod in het filmpje: het verkeersparcours op de speelplaats, de kennis van verkeersborden en een introductie van het Groen Lint. Beide laureaten eindigen op een podiumplaats en mogen voortaan het label van ‘fietsvriendelijke school’ uitdragen.

Ideaal vervoersmiddel

“Oostende is een kleine stad in oppervlakte, waar de fiets het ideale vervoersmiddel is voor jong en oud. Scholen zetten enorm in op verkeerseducatie zodat dat ook veilig kan. Het is dan ook erg fijn om te zien dat er heel wat inspanningen gebeurden om dit in de verf te zetten. Daarenboven hebben de vele acties ook bijgedragen tot een grotere motivatie en plezier bij leerlingen om te fietsen. Daar wint iedereen bij”, aldus nog Schepen van Onderwijs, Natacha Waldmann. (FRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.