Brugse kinderen leren veiliger fietsen met virtual reality

Onderzoeker en expert virtual reality-leren Carl Boel kijkt toe hoe een van de kinderen oefent met de VR-bril.© PDC
Onderzoeker en expert virtual reality-leren Carl Boel kijkt toe hoe een van de kinderen oefent met de VR-bril.© PDC
Redactie KW

In het kader van een wetenschappelijk onderzoek leerden 250 leerlingen uit Brugse basisscholen fietsen met VR-brillen. Dinsdag werd het project toegelicht.

Carl Boel, expert virtual reality-leren aan de Thomas More hogeschool, onderzocht in zijn doctoraatsstudie het effect van VR-brillen op de theoretische kennis en de rijvaardigheid van de leerlingen. “Uit onze studie bleek duidelijk dat de leerlingen heel wat geleerd hadden en dat hun leerresultaten met liefst 28% stegen. Op hun praktijktest haalden de leerlingen gemiddeld een score van 88%. De onderzochte kinderen kregen ook iets meer zelfvertrouwen in hun eigen rijvaardigheid.”

Stapsgewijs

“We doen heel wat inspanningen om kinderen te leren zich op een veilige manier in het verkeer te begeven”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Dat is een belangrijk onderdeel van ons Tienpuntenactieplan Veilige Schoolomgeving. We ontwikkelden een leerlijn van het kleuteronderwijs tot het laatste jaar van het middelbaar onderwijs, waarin we stapsgewijs vaardigheden en kennis rond het verkeer aanleren. Sinds enkele jaren organiseren we ook fietsexamens voor de zesde leerjaren langs bewegwijzerde verkeerseducatieve routes.”

We stellen de VR-sets gratis ter beschikking van de scholen

“De VR-brillen zijn een belangrijk bijkomend hulpmiddel om de stap naar echte verkeerssituaties te verkleinen”, vult schepen van Preventie Mathijs Goderis aan. “Het is niet altijd evident om met een klas in het echte verkeer te oefenen. Met de VR-bril kunnen de kinderen op voorhand virtueel hun verkeersvaardigheden inoefenen in heel realistische situaties. Ze krijgen een stuur met twee controllers en rijden door virtuele straten. De kinderen krijgen onmiddellijk feedback en kunnen meerdere keren oefenen. De leerkracht krijgt bovendien via een dashboard duidelijk zicht op de vorderingen van zijn leerlingen.”

“Momenteel hebben we acht brillen, maar binnenkort zullen we minimaal nog en set van vier brillen aankopen. Deze VR-brillen en de bijhorende benodigdheden stellen we gratis ter beschikking van de scholen”, besluit burgemeester Dirk De fauw. (Philippe Decruynaere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten