https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Athena campus Drie Hofsteden ontvangt een ‘School for rights’ label

©LUDO-OSTIJN
©LUDO-OSTIJN
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Athena campus Drie Hofsteden heeft een lange traditie met 20 jaar werken rond burgerschapseducatie, om werken rond mensenrechten nog steviger in het DNA van de school te schrijven.

“In samenwerking met School4Rights kregen we het label als blijk van erkenning voor deze werking. Vanuit het GO! zijn we de eerste school die structureel werkte met projectwerking hierrond. Dit met tal van initiatieven”, duidt directeur Frank Derycke. Zo zette Athena zich in voor onder meer traject Jong Kortrijk spreekt, inspraak op school, gezonde voeding op school met een winkeltje, groentenhapjes en soep4kids. Verder waren er 41 jongerenrechten in 41 talen, een taalcampusdag, Schrijf-ze-vrijdag, een klasuurtje eerste graad, nieuwsbrief en buurtkrant, Join for water, een inzamelactie voor de kringloopwinkel, middagateliers, talentmodules, coaching kernteam en workshops.

“We zorgden ook voor zichtbaarheid op school, projectdagen en zorgbeleid leerlingenbegeleiding. De jongerenrechten werden ingebed in inschrijving en we waren pionier in lessen burgerschap”, aldus de directeur. Er werd ook aandacht besteed aan aanvangsbegeleiding leerkrachten, tolkensteun en het verhogen van ouderbetrokkenheid en de ouderraad.

Solidaire wereldburgers

Een hoogtepunt was het meertalige project Sprookjesmobiel waarbij kinderen sprookjes in hun eigen taal konden beluisteren. “Al deze acties werden de laatste jaren gestroomlijnd en gekaderd binnen burgerschapseducatie. Daarvoor kregen we de ondersteuning van Kiyo, NGO voor kinderrechten. Ook de burgemeester onderschrijft onze inzet”, zegt Frank.

“Een School for Rights is een secundaire school waar de hele school streeft naar het ten volle realiseren van alle mensenrechten op een duurzame manier in alle domeinen van het schoolleven. Het belangrijkste doel van het Athenatraject is om jongeren te vormen tot solidaire wereldburgers die vanuit een mensenrechtenperspectief denken en handelen”, zegt Michiel De Baere van Kiyo, de NGO Kinderrechten.

In samenwerking met het ‘partnerschap voor Kinderrechtenscholen’ – een samenwerking tussen verschillende organisaties – werd de school 3 jaar begeleid door een coach.” Op het einde van het traject wordt nu tijdens een feestelijke activiteit het School for Rights-label uitgereikt. Dit werd ‘coronaproof’ vastgelegd in een S4R-athenafilmpje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten