Scholengroep Prizma klaar voor 1 september: “We zijn voorbereid op álle scenario’s”

V.l.n.r: Tony Lecoutre (coördinerend directeur pedagogie en organisatie basisonderwijs), Jean-Paul Vallaeys (voorzitter Prizma), Patricia Joosten (coördinerend directeur infrastructuur en financiën secundair), Herman Dejonckheere (coördinerend directeur infrastructuur en financiën basisonderwijs) en Geert Timperman (coördinerend directeur pedagogie en organisatie secundair) maken zich op voor het nieuwe schooljaar. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

5.500 leerlingen en ongeveer 750 werknemers van Prizma, met scholen in Izegem, Lendelede en Ingelmunster, maken zich stilaan helemaal op voor het nieuwe schooljaar. Dat die start ‘dankzij’ corona anders dan normaal zal zijn, beseft ook voorzitter Jean-Paul Vallaeys. “Maar we zullen er alles aan doen om het schoolgebeuren zoveel mogelijk op pre-corona te laten lijken”, zegt hij.

De scholengroep Prizma herbergt negen basisscholen en zes secundaire scholen in Izegem, Ingelmunster en Lendelede. Het vorige schooljaar werd door de coronacrisis abrupt afgebroken en kende een, op zijn zachtst gezegd, bizar einde. De opstart van het nieuwe schooljaar willen voorzitter Jean-Paul Vallaeys en de coördinerende directeurs zachter laten verlopen.

“We zijn vooral blij dat we dinsdag álle leerlingen zullen mogen verwelkomen”, klinkt het bij de voorzitter. “Dat het niet wordt zoals het voor corona was, beseffen we ook. Maar de situatie zal toch al een pak normaler zijn dan toen de leerlingen eind juni met vakantie vertrokken.”

Op alles voorbereid

Voor de basisscholen lijkt de start nog het meest op wat vroeger als normaal werd beschouwd. “De afstandsregels binnen de klasgroep vallen weg en alle kinderen in de kleuter- en lagere school hoeven geen mondmasker te dragen. Er zullen ook weer warme middagmalen geserveerd worden en op de speelplaats moeten de klasbubbels niet behouden worden. En uiteraard blijven we bijzondere aandacht hebben voor handhygiëne. Ontsmetten en handen wassen, dat wordt dé stelregel. Voor onze jongste leerlingen wordt die situatie weer bijna die van voor het coronavirus onze wereld heeft ingepalmd. Leerkrachten en andere personeelsleden zullen wél een mondmasker moeten dragen en onderling voldoende afstand houden, die regel zullen we dan ook respecteren.”

Nu weten we wat corona is en welke gevolgen het met zich kan meebrengen – Jean-Paul Vallaeys

Aangezien het schooljaar onder code geel start, zullen ook uitstappen mogen georganiseerd worden.

Het secundair onderwijs staat voor grotere uitdagingen, zegt Jean-Paul Vallaeys. “In de klaslokalen moet elke leerling een mondmasker dragen, op de speelplaats mag die wel af en is ook geen klasbubbel meer van tel, maar daar moet wel de afstand gerespecteerd worden.”

“Omdat social distancing ook in de eetzalen belangrijk blijft, zullen wellicht in de meeste secundaire scholen geen warme maaltijden geserveerd kunnen worden. We stemmen dit nog verder af met de leverancier van de maaltijden. Tot en met de herfstvakantie zullen er al zeker geen warme maaltijden op school geserveerd worden”, benadrukt hij. “Daarna kunnen we misschien met een beperkt aanbod opstarten. En social distancing wordt er erg belangrijk.”

Bouwplannen bij de vleet

Coronavirus of niet, de bouwplannen bij Prizma blijven op schema. Bij de basisscholen zitten heel wat projecten in de aanbestedingsfase. De Heilige Familie op de Bosmolens krijgt een nieuwe polyvalente zaal, drie extra klaslokalen en een nieuw sanitair blok. Ook enkele oudere gebouwen, waaronder de kapel, gaan tegen de vlakte.

De Heilig Hartschool krijgt dan weer een vernieuwde sanitaire ruimte en in de OLV-school in Ingelmunster worden bij de kleuterafdeling twee nieuwe klassen opgetrokken en wordt de omgeving onder handen genomen. Bedoeling is om al deze werken in de tweede helft van het schooljaar op te starten.

Op de ontwerptafel liggen ook plannen om de Sint-Pietersschool in Emelgem een nieuwe polyvalente zaal te bezorgen, net als vier klassen, een nieuw sanitair blok, een sportzaal en ruimte voor de administratieve diensten. De Talententuin in Lendelede kan dan weer rekenen op vijf klassen op de zolderverdieping en nieuw sanitair. Bij de Stadsparel in Izegem wordt de speelplaats dan weer gerenoveerd. De uitvoering daarvan is gepland voor volgend jaar.

Ook de secundaire scholen staan in de steigers. Bij de Middenschool Izegem wordt gewerkt aan een nieuwbouw met een eetzaal en twee wetenschapsklassen, terwijl op de campus VTI het dossier rond de nieuwe sporthal en het sanitair blok verder voorbereid wordt. Campus IdP wordt ook stevig onder handen genomen. Daar worden de plafonds vernieuwd, net als de verlichting en de elektriciteit. De Middenschool in Lendelede krijgt een nieuwe fietsenstalling en bouwplaats en voor de Middenschool in Ingelmunster staan de verbouwing van de turnzaal tot multifunctionele ruimte en de renovatie van het dak op de planning.

Alle leerlingen hebben van Prizma een herbruikbaar mondmasker gekregen en ook wie zonder exemplaar naar school komt, hoeft niet te wanhopen. “Wie zijn masker is vergeten, kan op school een mondkapje tegen aankoopprijs aanschaffen. Veiligheid boven alles.”

Als code oranje van kracht wordt, is het niet langer mogelijk om alle leerlingen van de tweede en derde graad tegelijk binnen de schoolgebouwen les te laten volgen. “Dan hebben we drie opties. Ofwel laten we de tweede graad de ene week op school les volgen, gevolgd door de derde graad in de andere week, ofwel komen alle leerlingen de ene week allemaal, gevolgd door een week online les. De derde optie is om de ene helft van een klas in week één op school te ontvangen, de andere helft volgt dan in week twee. Maar we hopen natuurlijk dat dit scenario niet aan de orde zal zijn en we onder code geel kunnen blijven werken. We bereiden ons echter voor op alle mogelijke situaties.”

Geen onbekende factor

Hét grote voordeel is dat de scholen nu niet meer met een grote onbekende factor geconfronteerd worden, vindt de voorzitter. “We weten wat het coronavirus is en welke gevolgen het met zich kan meebrengen. We hebben nu meer voorkennis. Onze leerkrachten hebben online lesgeven ondertussen ook stevig in de vingers, maar onze voorkeur gaat uiteraard naar lessen óp de schoolbanken. We hebben met Steven Maelfait ook een veiligheidscoördinator voor de hele scholengroep. Hij is hét aanspreekpunt voor de directies wanneer het over coronamaatregelen gaat.”

“Onze scholen zijn tot in de puntjes voorbereid en we zullen er alles aan doen om het schoolgebeuren zoveel mogelijk weer op pre-corona te laten lijken. Al beseffen we ook wel dat hélemaal terugkeren naar het oude nog niet voor meteen zal zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.