Sara Neudt maakte bijzondere carrièreswitch: “Van kleuterjuf tot werfleider”

Sara Neudt.© IV
Sara Neudt.© IV
Paul Bruneel

Sinds begin januari is Sara Neudt (26) werfleider bij Verhelst Aannemingen in Oostende. Zij is er de enige vrouwelijke werfleider, maar nog meer uniek is de carrièreswitch die ze maakte. Tot vorig jaar stond ze in de klas bij de kleutertjes en nu is ze aan de slag op de werf bij stoere arbeiders.

Sara Neudt is niet bang om de handen uit de mouwen te steken, dat bewees ze al toen ze als jongere meehielp met haar vader die aannemer is. “Ik hielp hem mee bij het aangeven van stenen of het proper maken van stenen. Ik denk dat wat ik nu doe, onbewust meegegeven is door mijn vader. Misschien dat ook de renovatie van ons huis er mee te maken heeft. Samen met mijn vriend Gianni Cifelli heb ik een huisje gekocht in Koekelare en dat hebben we zelf helemaal gestript en wij zijn het ook allemaal zelf opnieuw aan het opbouwen”, zegt Sara.

De onzekerheid in de onderwijssector zal ook wel meegespeeld hebben in de keuze voor een andere job. Sara Neudt is iemand die geen uitdagingen uit de weg gaat. Na de lagere school in Westende ging ze naar het atheneum in Nieuwpoort om daarna richting Howest Brugge te trekken en er haar diploma als kleuterjuf te behalen. “Kinderen hebben me altijd geboeid en daarom ook dat ik op 10 maart 2015 als studente kinderzorg naar Ecuador trok. Ik begeleidde er anderhalve maand kinderen van alleenstaande, jonge ouders. In Ecuador bestaan er immers geen kleuterscholen. Ik heb daar enorm veel gezien, maar ook veel opgestoken en de ervaringen die ik daar heb meegenomen, hebben me veel bijgebracht in mijn verdere leven”, geeft Sara mee.

Werkzekerheid kwijt

Het lag voor de hand dat ze na haar verblijf in Ecuador en haar studies in het onderwijs zou terechtkomen en dat gebeurde ook. “Ik heb twee jaar gewerkt in het lerarenplatform. Ik gaf les aan de kleuters in De Vierboete in Nieuwpoort, maar fungeerde ook als vlinderjuf in andere scholen. Op 1 september vorig jaar belandde ik door een hervorming in de wervingsreserve en ik was mijn werkzekerheid kwijt. Ik ben niet bij de pakken blijven zitten en heb uitgekeken naar een andere uitdaging”, zegt ze.

Ook voor haar was het niet evident om in deze coronatijd een nieuwe job te vinden, maar de job van haar vader en de renovatie van haar woning brachten haar op ideeën. “Mijn pa is indertijd gestart als arbeider, werd dan achtereenvolgens chef, werfleider en projectleider en begon dan als zelfstandig aannemer. Ik solliciteerde eind vorig jaar bij Verhelst Aannemingen in Oostende en kon onmiddellijk starten. Ik begon als kantoorbediende in de calculatiedienst, maar ik miste het sociale contact en na overleg met de directie kon ik na twee weken aan de slag als werfleider.”

Wederzijds respect

“Ik sta in voor de communicatie en de planning en zorg ervoor dat alles goed verloopt op de werf. Ik werk in de afdeling afbraak en mijn taak bestaat er in dat ik er onder meer op toezie dat alle nodige materialen en machines op tijd op de werf zijn. Als er problemen zijn, dan moet ik die proberen op te lossen in samenwerking met de projectleider en de directeur. Het is een ongelofelijk boeiende job bij een goed functionerend bedrijf. Het is tevens een avontuurlijk uitdaging met wederzijds respect tussen mezelf en de arbeiders.”