Sam De Geit neemt kleuters mee op reis door Kosmos

© TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Drie studenten van het kleuteronderwijs van Hogeschool Vives Campus Kortrijk sloegen de handen in elkaar om een handleiding te maken rond Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG’s). Met Sam De Geit willen Rajmonda, Amber en Lucinde op een laagdrempelige manier kleuters bewust maken rond de toekomst.

“Er is één plaats waar wij ons specifiek op focussen, de school. Een kleine mini-maatschappij waar de eerste stappen worden gezet om aan wereldburgerschapeducatie te werken” verduidelijken de studenten.

Rajmonda Osmanaj (Wielsbeke), Amber Pecceu (Houthem) en Lucinde Opsomer (Brakel) willen van de wereld een leefbare wereld creeëren voor iedereen. “Deze doelen zijn abstract en soms moeilijk vatbaar. Soms zelfs voor volwassen en al zeker voor de kleinsten onder ons. Maar het is zeker niet onmogelijk om ze toe te passen. Wij kunnen hierbij ons steentje bijdragen” aldus de enthousiaste studenten.

Door middel van een praktijkonderzoek in basisschool De Horizon in Koolskamp merkten de studenten dat de SDG’s vooral geïntroduceerd waren in de derde graad van het lager onderwijs “Als drie studenten kleuteronderwijs gingen we daarom aan de slag om de SDG’s binnen te brengen in de kleuterklas. Zo kwamen we ook tot onze onderzoeksvraag.

Creatief aan de slag

De studenten gingen creatief aan de slag en verdiepten zich in de leefwereld van de allerjongsten onder ons. “Onze handleiding ‘Een reis door Kosmos’ is gebaseerd op een verhaallijn die de kleuters meeneemt op reis samen met onze spilfiguur, Sam De Geit (wat ook een subtiele verwijzing is naar de SDG’s). In het dorp Kosmos leven er 17 dieren, die elk hun eigen SDG vertegenwoordigen, maar in het dorp heerst er een grote verdeeldheid tussen alle inwoners. Sam De Geit gaat op onderzoek” verduidelijken ze ons.

Wie benieuwd is naar de handleiding van de drie toekomstige kleuterjuffen kan deze online terugvinden via https://sites.google.com/view/een-reis-door-kosmos. “We hopen dat deze bachelorproef een meerwaarde kan zijn voor de toekomst en andere scholen” aldus nog de toekomstige juffen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.