Roeselaarse VMS is meest verkeersveilige school van West-Vlaanderen

© Stefaan Beel
Peter Soete

Gouverneur Carl Decaluwé mocht de titel van ‘Meest Verkeersveilige School van West-Vlaanderen’ uitreiken aan de Vrije Middelbare School van Roeselare. De school krijgt deze onderscheiding voor de vele initiatieven die dit schooljaar werden genomen in het kader van de verkeersveiligheid.

Leerkracht Filip Tanghe is de voortrekker van de verkeerseducatie en verkeersveiligheid op school en krijgt hiervoor de medewerking van heel wat collega’s en externe partners.

“Het is het derde schooljaar dat we in de VMS volop inzetten op verkeersveiligheid”, vertelt leerkracht Filip Tanghe. “Er waren voordien wel al een aantal losse initiatieven, maar nu gebeurt het meer gestructureerd. We proberen de leerlingen duidelijk te maken dat hun deelname aan het verkeer risico’s inhoudt en dat ze zelf moeten kiezen voor veiligheid. Mijn vader was als verkeerspedagoog verbonden aan het Verkeerspedagogisch Instituut. Het verklaart wellicht mijn interesse voor deze thematiek. Ik vond een tiental collega-leerkrachten bereid om zich hier ook voor in te zetten. Daarnaast zijn ook de ouderraad, de politiezone RIHO, de stad Roeselare, de provincie West-Vlaanderen en de hogeschool VIVES partners in het verkeersveiligheidsbeleid van de VMS. We kunnen voor onze werking ook rekenen op een subsidie van de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde.”

De prijsuitreiking met de gouverneur vond plaats in aanwezigheid van de Roeselaarse burgemeester Kris Declercq, schepen Griet Coppé en Curd Neyrinck, de korpschef van politiezone RIHO en van alle VMS-leerlingen. “Wij vinden het belangrijk dat alle leerlingen kunnen meevieren als de VMS iets heeft gewonnen, dat iedereen deel uitmaakt van het feest”, aldus directeur Willy Phlypo.

“Als Roeselaars stadsbestuur zijn we natuurlijk zeer trots dat een Roeselaarse school tot meest verkeersveilige school van West-Vlaanderen is verkozen”, besluit schepen van mobiliteit Griet Coppé. “Wij blijven als bestuur meer en meer inzetten op verplaatsingen met de fiets. In die optiek nodigen we graag een delegatie van de winnende school uit op het stadhuis om met ons en de verkeersexperts van onze diensten te overleggen wat nog beter kan in Roeselare en meer bepaald aan de schoolomgevingen.”

Naast de award mocht de gouverneur ook nog tickets voor Bellewaerde uitdelen en een som van 500 euro die de school kan gebruiken om te investeren in verkeersveilige initiatieven. Net voor de leerlingen naar klas stapten konden ze nog genieten van een gezonde smoothie en kreeg iedereen een set fietslichtjes.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.