https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Roeselaarse leerlingen nemen Franse podcast op

De leerlingen van Barnum beluisteren de podcast. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
De leerlingen van Barnum beluisteren de podcast. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Creatieve leerlingen van het vijfde jaar in Barnum hebben een Franse podcast gecreëerd, die ook op Spotify is verschenen. ‘Barnum, au clair de la lune’ is een fictieve podcast over een mysterieuze moord, geregisseerd door Karolien Verscheure (29), woordleerkracht bij de stedelijke academie voor podiumkunsten Roeselare en oud-leerlinge van Barnum.

In Barnum kunnen de vijfdejaars zich op dinsdagmiddag vrijwillig inschrijven voor een keuzevak, onder andere het ‘radio- en podcastseminarie’. In dat seminarie hebben enkele leerlingen samen met hun leerkracht Frans, Sharon Vanmarcke en creatieveling Karolien Verscheure de handen in elkaar geslagen en een Franse podcast tot stand gebracht.

“Dat idee is ontstaan met corona in ons achterhoofd”, legt Karolien uit. “In het verleden heb ik al eens enkele seminaries Engels toneel gegeven in Barnum. Nu wou de school opnieuw iets creatiefs aanbieden, dus werd ik gevraagd als externe partner met als taak de theatrale en creatieve kant te verzorgen. Door de voortdurend veranderende maatregelen konden we echter niet op voorhand weten of we ooit een toneelstuk voor publiek zouden kunnen spelen en daarom leek het idee om te werken met radio en podcast ideaal.”

“We zouden onder gelijk welke omstandigheden kunnen blijven werken en nu het op Spotify staat, kunnen mensen het ook altijd gemakkelijk opnieuw beluisteren. Het publiek is aanwezig, zij het onzichtbaar.”

Mysterie

In eerste instantie vond in het seminarie een algemene brainstormsessie plaats om de inhoud van het verhaal te bepalen. Daarin kwamen allerlei thema’s naar boven, onder andere misdaad en tienerzwangerschappen. Vervolgens heeft Karolien het verhaal uitgeschreven en heeft Sharon de tekst in het Frans vertaald.

Nadat ze samen een workshop hadden gevolgd om hun technische vaardigheden te ondersteunen bij Sara Logghe, podcastmaker en ook oud-leerlinge van Barnum, zijn de leerlingen aan de opnames begonnen: ze spraken de tekst van de verschillende personages in en ook de montage hebben ze voor hun rekening genomen.

Tot slot hebben ze op verschillende locaties in de school een klein decor opgebouwd met visuele triggers die het verhaal ondersteunen.

“Ook in de kelder, waar leerlingen normaliter niet toegelaten zijn”, vertelt Karolien. “Het verhaal zelf gaat over een 17-jarige studente, Lucy, die haar eigen levenloze lichaam aantreft op de speelplaats. Ze vlucht weg en zoekt hulp. In het licht van de maan ontrafelt zich een spannende verzonnen familiegeschiedenis vol mysterieuze wendingen. Tijdens de opnames stond ik in voor de regie, maar Sharon was natuurlijk goud waard voor alles wat met taal en de Franse uitspraak te maken heeft. Het was een intensieve samenwerking en op het resultaat zijn we allemaal fier.”

(SM)

Je kan de podcast op Spotify beluisteren en op Soundcloud: https://soundcloud.com/karolien-verscheure/1-le-cadavre . Voor meer informatie kan je terecht op www.instagram.com/podcast_barnum/ .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.