Rita stopt als kleuterleidster in Spanjeschool Roeselare

Rita Uijttenhove (59): “Ik neem afscheid met een dankbaar hart.” © Stefaan Beel
Redactie KW

Rita Uijttenhove (59) startte 40 jaar geleden als kleuterleidster in de Spanjeschool in Roeselare en heeft nu afscheid genomen. “Vooral de spontane uitspraken van de kinderen en de hartelijkheid van de collega’s zal ik missen.”

Gedurende haar carrière heeft Rita Uijttenhove in de Spanjeschool voor iedere kleuterklas gestaan en de laatste vijf jaar werkte ze ook in de Tassche in Ardooie. In die laatste jaren van haar loopbaan nam ze de zorg op zich voor de kleuters van het derde jaar en hielp ze hen voor te bereiden op het eerste leerjaar. Daarnaast gaf ze ook turnen.

“Het leukste aan mijn werk was de spontaniteit en de eerlijkheid van de kleuters en de peuters. Ze zeggen het zoals het is, zonder erbij na te denken. De ene zal tegen me zeggen dat ik mooie schoenen draag, terwijl de andere geen blad voor de mond neemt als hij ze echt niet graag ziet. Daarnaast was het ook altijd een uitdaging. Je kan namelijk voorbereid naar school gaan, maar afhankelijk van een enkele kleuter kan heel je dag er anders uitzien dan gepland. Dat kan soms wel zwaar worden eens je de 60 nadert. Toch zal ik hun uitspraken echt wel missen.”

“Wat ik niet zal missen zijn de vele vergaderingen en het computerwerk. De mensen, zowel de kleuters alsook de collega’s, daarentegen wel. Ik ben oprecht dankbaar voor het team waarin ik ben terechtgekomen. Als het nodig was, stond er altijd iemand klaar voor een schouderklopje. Hun hartelijkheid, steun en positieve instelling zorgden voor een aangenaam werkklimaat. Ook de leuke dingen die we na school hebben beleefd zal ik missen. Ik ben heel dankbaar voor iedereen die ik heb ontmoet tijdens die 40 jaar: niet alleen de kinderen en de collega’s, maar ook de ouders, het poetspersoneel, iedereen!”

Avontuur lonkt

Nu wil Rita vooral meer tijd doorbrengen met haar kleinkinderen. Met het feit dat ze tijdens de coronaperiode voor de kleuters moest zorgen, maar haar eigen kleinkinderen niet mocht zien, heeft ze het moeilijk gehad. Daarnaast wil ze als voorzitter van de Sportraad in Hooglede sportief bezig blijven. Bovendien heeft ze alvast heel wat avontuurlijke plannen: “Wij reizen heel graag en daarom zullen we een mobilhome aanschaffen om rond te trekken. Eerst willen we wat rondreizen doorheen Vlaanderen om de wereld rondom ons te ontdekken. Later zullen we ook een keer verder op reis gaan. Gewoon vertrekken zonder op voorhand te weten waarheen.” (Sofie Missiaen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier