Rik Delmotte is klaar voor 1 september: “Verademing om iedereen terug te zien”

(foto WME)
Philippe Verhaest

Opnieuw volle klaslokalen en bruisende speelplaatsen zien, daar kijkt algemeen directeur Rik Delmotte van de scholengroep Molenland reikhalzend naar uit. Maar zorgeloos is de man niet. “De grootste uitdaging wordt het verplichte mondmasker”, zegt hij.

De scholengroep Molenland omvat zeven secundaire scholen in Tielt, Ruiselede en Meulebeke en vormt de thuis voor om en bij de 3.300 leerlingen en 450 werknemers. Die stappen komende dinsdag met veel goesting opnieuw door de schoolpoort. “Het wordt een verademing om iedereen terug te zien”, vindt ook Rik Delmotte. “Het is van vrijdag 13 maart, de dag voor de algemene lockdown, geleden dat we nog eens volle klaslokalen hebben gezien.”

De algemeen directeur is in eerste instantie opgetogen dat álle leerlingen opnieuw de kans krijgen om binnen de schoolmuren les te volgen. “En het is een groot pluspunt dat we volwaardig kunnen opstarten en niet vier dagen per week, zoals eerst op tafel lag. Dat zou nefast geweest zijn voor de ontwikkeling van onze jongeren. We waren al gestart met een lesrooster in functie van vier fysieke schooldagen op te stellen, maar die plannen kunnen gelukkig in de prullenmand gegooid worden. Kinderen hebben immers nodig aan een goeie structuur en contactonderwijs. Online lesgeven heeft tijdens de lockdown zijn nut meer dan bewezen, maar het bezorgt zowel leerlingen als leerkrachten niet hetzelfde schoolgevoel. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van, maar het was een goeie noodoplossing.”

Niets extra muros

Dé uitdaging voor het schooljaar 2020-2021 wordt de mondmaskerplicht. Iedereen moet in de schoolgebouwen een mondmasker dragen. Tijdens de lesuren, bij het verplaatsen naar een ander klaslokaal… Enkel tijdens de lessen lichamelijke opvoeding, de pauzes en bij het nuttigen van het middagmaal in het restaurant mag het masker af. We zullen deze maatregel tot in de details respecteren, maar het wordt niet evident om acht uur per dag een mondkapje te dragen. Ook onze leerkrachten moeten zich aanpassen: luider spreken en hun mimiek valt helemaal weg. Het wordt toch een andere manier van lesgeven. De mondmaskerplicht zal hoogstwaarschijnlijk het hele schooljaar van kracht zijn, daar moeten we vrede mee nemen.” Ook alle zogenaamde extra muros-activiteiten vallen weg. “Geen buitenlandse trips, geen uitwisselingen, geen bedrijfsbezoeken… En ook alle niet-essentiële derden moeten buiten de schoolmuren blijven. Ouders, bijvoorbeeld, maar ook voor mogelijke gastsprekers wordt het een moeilijke afweging. We staan voor de start van een moeilijk schooljaar, zoveel is duidelijk. Het nieuwe normaal zorgt voor extra aandachtspunten, maar gelukkig is iedereen al met de huidige situatie vertrouwd. Dat was op het einde van vorig schooljaar nog niet het geval.”

tafelen in shifts

De Molenlandscholen zullen ook warme maaltijden aanbieden, maar zien er op toe dat er nooit te veel leerlingen tegelijk in het schoolrestaurant zullen tafelen. Bij De Bron is de middagpauze in drie shifts opgedeeld en gespreid van 11.20 tot 14 uur. Ook het lesrooster is in die zin aangepast. Ook de selfservice is afgeschaft. Dat betekent dat we meer mensen moeten inzetten tijdens de middagpauze, maar die inspanning leveren we met plezier.”

“De lockdown heeft bewezen dat scholen een vitale rol spelen in onze samenleving”

Het schooljaar start op onder code geel, maar wat bij code rood of oranje? ” We staan in nauw overleg met het stadsbestuur en bereiden alle mogelijke scenario’s voor. Maar laat ons eerst beginnen met de opstart in goeie banen te leiden. Gelukkig is een nieuwe complete lockdown niet aan de orde. Dat zou nefast zijn voor alle leerlingen en onze hele samenleving. Als die drie maanden zonder geopende scholen ons één iets geleerd hebben, dan is het wel dat ons onderwijssysteem een vitale rol binnen onze leefwereld speelt. En dat de vele leerkrachten het hart op de juiste plaats hebben. Ze zullen zich weer elke dag inzetten voor hun leerlingen. Hoe moeilijk de omstandigheden ook mogen zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.