Riet gaat met pensioen als directeur Centrumschool Wingene: “Job altijd graag gedaan”

Redactie KW

Riet Lambrecht (61) nam maandag op feestelijke wijze afscheid van de Centrumschool. Na een onderwijscarrière van 41 jaar gaat ze er met pensioen als pedagogisch directeur. “Het wordt loslaten, maar ik kan terugblikken op een bijzonder boeiende carrière in het onderwijs.”

Als dochter van een onderwijzer viel de appel niet ver van de boom voor Riet Lambrecht. De enthousiaste pedagogische directeur van de Centrumschool in Wingene groeide op in Dentergem. Na haar huwelijk met Jan Bogaert verhuisde ze naar Tielt, waar ze het eerste deel van haar onderwijscarrière beleefde.

“20 jaar heb ik les gegeven in basisschool H. Familie. Een job die ik altijd graag gedaan heb, maar na die 20 jaar kwam ik toch op een punt dat het wat begon te kriebelen om nog een andere uitdaging aan te gaan”, start Riet enthousiast haar verhaal aan haar bureau in de Centrumschool.

Echtgenoot Jan werkte ondertussen als directeur in een lagere school en toen het ontstaan van scholengemeenschap Driespan in de stijgers stond, kreeg Riet begin 2000 de kans om samen met administratief directeur Hubert Kaes in de voetsporen te treden van Leo Brengman.

“Ik heb mijn job als pedagogisch directeur hier altijd bijzonder graag gedaan, vooral omdat ik doorheen die 21 jaar aan heel veel projecten hebben kunnen meewerken. Zo heb ik mee kunnen nadenken over de opstart van de scholengemeenschap Driespan, waardoor de verschillende basisscholen nu veel nauwer samenwerken dan vroeger. Samenwerking is voor mij altijd belangrijk geweest”, aldus Riet, die zichzelf altijd als een coach van de leerkrachten heeft gezien en niet zozeer als een ‘baas’. “Het is zo belangrijk om mensen te laten groeien in wat ze goed zijn door hen zelf initiatief te laten nemen.”

Studiereizen

Ook aan de studiereizen naar Zweden en Finland houdt Riet bijzondere herinneringen over. “We hebben hier onder andere onze visie over ‘outdoor education’, of buiten lesgeven, op gebouwd en daar was de tuin van de zusters dé uitgelezen plek voor.”

Nu is het echter tijd voor Riet om aan haar pensioen te denken en de school los te laten. “Ik heb de voorbije periode nog heel wat input kunnen geven voor de komst van de nieuwbouw in 2024, het was bijzonder om mee te mogen brainstormen over een nagelnieuwe school. Het zal echter mijn opvolger Steven Kindt zijn die de school en de leerlingen ook echt door de werken zal mogen loodsen.”

Nu komt er meer tijd voor de kinderen Lode, Heleen en Steven. “En uiteraard zal ik ook meer tijd hebben voor de kleinkinderen: Josse, Stan, Chloé, Dora en Milan. We gaan ook graag naar zee en omdat mijn man ondertussen ook met pensioen is, zullen we daar voortaan meer tijd voor hebben. Ik zal het sociaal contact met de collega’s en kinderen wel missen, het wordt wat zoeken naar een nieuwe invulling van ons leven, maar dat komt zeker in orde”, besluit Riet die op feestelijk wijze werd uitgezwaaid op school.

(KDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier