Protest tegen sluiting Sancta Maria blijft aanzwellen: 200 aanwezigen op infovergadering

Redactie KW

Ouders, leerkrachten en leerlingen leggen zich lang niet neer bij de sluiting van Instituut Sancta Maria, de Ruiseleedse middelbare school uit de koepel van KSO Tielt-Ruiselede. Dat bleek uit een infovergadering maandagavond in de school, waar een relatief grote zaal met 200 aanwezigen bijna uit haar voegen barstte.

Er vond vorige week donderdagavond al een infovergadering plaats, maar gealarmeerd door een onophoudelijke stroom van mediaberichten verdrongen leerkrachten, leerlingen en vooral ouders elkaar voor de toespraak van algemeen directeur Rik Delmotte. Hij werd meer dan drie uur lang aan een spervuur van (vaak netelige) vragen onderworpen.

Zelfvertrouwen opkrikken

Blijkt dat er nog maar een concrete oplossing is voor de eerste graad TSO en BSO, die vanaf 1 september bij het Sint-Jozefsinstituut in het vroegere Vivesgebouw in de Tieltse Beernegemstraat zal worden ondergebracht. Voor de leerlingen uit het ASO wordt aan De Bron gedacht, maar daar willen ze in Ruiselede absoluut niet van horen. “Onze kinderen krikken hier dagelijks hun zelfvertrouwen op, in een grotere school zal dat nooit lukken.”

Een moeder uit Knesselare ziet geen andere oplossing dan kinderen uit 1ASO en 3TSO uit de scholengroep weg te trekken. “We zoeken ons al dagen suf naar een oplossing, maar er is gewoon geen openbaar vervoer tussen onze woonplaats Knesselare en Tielt.” Op dat vlak is de regio achtergesteld gebied. Tot dusver organiseert Sancta Maria zelf schoolvervoer, maar het kost 50.000 euro per jaar, een bedrag dat men niet langer wil ophoesten.

Tranen in bedwang houden

Toen leerlingen zelf emotionele getuigenissen aflegden over het belang van ‘hun’ school in hun ontwikkeling en hoezeer ze in Sancta Maria zijn open gebloeid, moesten enkele leerkrachten in de zaal naar een zakdoek grijpen om de tranen van hun wangen te vegen. “Tot de zomer van 2018 was er nog sprake van een nieuwe school en nu moeten we vrezen voor onze job.” De school telt ongeveer 35 personeelsleden.

Online petitie

Nadat de eerste Facebookpagina ‘Red Sancta’ afgelopen weekend offline werd gehaald – onduidelijk door wie – is er een tweede opgestart: ‘Red Sancta 2.0’. Van daar kan je doorklikken naar een online petitie om de school te redden. Mogelijk volgt er binnenkort nog een protestmars. De finale beslissing of de school al dan niet sluit wordt midden februari genomen door de Diocesane Plannings- en CoördinatieCommissie (DPCC) in Brugge.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier