Prizma Middenschool start zo goed als ‘normaal’ schooljaar: “Gratis laptop voor de eerstejaars”

Directeur Rik Duchy: “Elke eerstejaarsleerling zal over een nieuwe laptop beschikken.” (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Directeur Rik Duchy van de Prizma Middenschool is hoopvol bij de start van het nieuwe schooljaar. “Het schoolleven zal er op enkele ‘mondmaskermomentjes’ zo goed als normaal uitzien voor leerlingen en personeel”, zegt hij. “We willen in dat jaar het welbevinden van de leerlingen opkrikken na een voor hen zwaar coronajaar. En voor de eerstejaars is er groot nieuws: zij krijgen allemaal een gratis laptop dankzij de Vlaamse regering.”

In de Prizma Middenschool zijn voor het nieuwe schooljaar in totaal 208 leerlingen ingeschreven. “Dat zijn er 8 meer dan het vorige schooljaar”, zegt Rik Duchy. “En dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht na dat coronajaar, waarin de ‘schade’ voor onze school al bij al nog beperkt bleef. De hele eerste graad moest in totaal maar twee weken afstandsonderwijs volgen. Wel jammer dat er geen extra activiteiten buiten of binnen konden plaatsgrijpen. We kijken er nu alvast naar uit om die activiteiten in het nieuwe schooljaar opnieuw op te starten: ons praatcafé, sport tijdens de middagpauze, leesclub, English Library, schaakclub…”

Digisprong

De leerlingen krijgen twee nieuwe leerkrachten: Gil Snauwaert en Lukas Lambert. “We hebben enerzijds meer leerlingen en anderzijds relatief kleinere klassen! De grootste klas telt 21 leerlingen. Via ‘Bijsprong’ zorgt de Vlaamse regering voor een bijkomende omkadering om de leerachterstand ten gevolge van corona weg te werken. En via het Vlaamse project ‘Digisprong’ krijgen alle eerstejaarsleerlingen nu een eigen laptop met touchscreen, die ze zowel thuis als op school zullen kunnen gebruiken. Omdat elke leerling nu zal beschikken over een eigen pc moeten de eerstejaarsklassen geen computerklas meer reserveren als er op de computer gewerkt moet worden. Wat nu ook niet betekent dat alles met de computer zal gebeuren.”

Straks start bouw van nieuwe fietsenstalling en een bouwatelier

Ook dit jaar wordt er in de Prizma Middenschool gewerkt rond thema’s.

Uitwisseling

“De kracht van verbinden, werken rond Unesco-doelen, milieu gezondheid… We willen ook opnieuw meters en peters voor de klassen hebben die een keer over hun werk of bedrijf komen spreken. En we koppelen daar een bezoek aan in het bedrijf of de werkomgeving in kwestie.”

“Juf Karolien heeft contacten met een middenschool in het Waalse Namen voor een uitwisselingsproject voor de eerstejaars. Voor onze leerlingen om de Franse taal beter te leren spreken, voor de Waalse leerlingen om hun Nederlands bij te spijkeren. Er is ook nog het project e-Twinning waarbij de tweedejaars via de computer met leerlingen uit andere landen in het Engels communiceren en zo die taal beter leren.” In het nieuwe schooljaar wordt er in de Middenschool ook gebouwd en verbouwd. “Eind oktober, begin november starten we met de bouw van een nieuwe fietsenstalling en een bouwatelier. Onze buren, de kloosterzusters, zorgen ervoor dat de leerlingen hun fietsen daar op hun parking kunnen plaatsen.” En nu maar hopen dat corona nooit meer stokken in de ‘onderwijswielen’ steekt! (IB)