https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Poperingse scholen stappen mee in pilootproject rond M-decreet

Laetitia Rosseel, Linda Vanhee en Céline Overbergh slaan de handen in elkaar in het kader van het M-decreet. © MD
Redactie KW

In Vlaanderen zijn er elf pilootscholen uitgekozen om een project in het kader van het M-decreet uit te werken. De Klimrank uit Poperinge is één van die elf scholen.

Door de komst van het M-decreet zijn er in het buitengewoon basisonderwijs in Vlaanderen minder leerlingen ingeschreven. De middelen die hierdoor vrijkomen, worden besteed in het gewoon basisonderwijs door middel van een pre-waarborgregeling. In Vlaanderen zijn er elf pilootscholen uitgekozen om een project uit te werken. De Klimrank uit Poperinge is één van die elf scholen. De Klimrank stuurt vier leerkrachten en drie logopedisten uit naar zeven scholen uit het gewoon basisonderwijs – in Roesbrugge, Abele, Westvleteren, Reningelst, Watou en Benedictus en Franciscus Poperinge. Ze zullen gedurende een schooljaar samen met de ‘gewone’ leerkracht voor de klas staan. Zo kunnen de twee leerkrachten hun kennis bundelen om de leerlingen zo goed mogelijk te ondersteunen in hun leerproces. Ze doen dit door middel van co-teaching.

Begeleiding bij zorgkinderen

Directrice Linda Vanhee van de school De Kleine Prins in Abele noemt het een geschenk uit de hemel. “Vaste titularis Céline Overbergh zal het hele jaar de steun krijgen van logopediste Laetitia Rosseel, die overkomt vanuit De Klimrank. In onze school hebben we geen kinderen met een beperking, maar wel een aantal ‘zorgkinderen’ die taalzwak zijn. Gezien onze ligging op de grens, zijn 12 van de 74 kinderen afkomstig uit Frankrijk.”

“Vanuit mijn privépraktijk heb ik ervaring met anderstalige kinderen”, zegt logopediste Laetitia Rosseel. “Met Céline ben ik nog maar een halve dag aan het werk, maar het klikte meteen. We zitten op dezelfde lijn en we kunnen perfect inspelen op de behoeften van de kinderen.”

Twee uren overleg per week

Volgens Céline Overbergh zijn wekelijks twee uren overleg ingebouwd. “Dat doen we tijdens ons vrij uurtje wanneer er turnles is, en over de middag. Vanuit Brussel wordt het project strikt opgevolgd, met heel wat tussentijdse evaluaties.”

(AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.