Poperingse kinderen experimenteren in de Maakbib

Deze week nemen een tiental kinderen via de Popsjot-werking deel aan een Maakbib-kamp in het Poperingse Vroonhof. © foto MD
Redactie KW

Deze week nemen een tiental kinderen via de Popsjot-werking deel aan een Maakbib-kamp in het Poperingse Vroonhof. De plaatselijke bib engageert zich sinds enkele maanden voor dit nieuwe initiatief om met nieuwe machines zelf allerhande zaken te creëren. Dit gebeurt binnen het samenwerkingsverband Biblio7, het deelluikje van de culturele CO7-werking in de zuidelijke Westhoek. Vanaf september organiseert de bib ook maandelijkse Maakbib-workshops.

Schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V) over de Maakbibs: “Via Maakbib willen we minstens twee jaar lang zoveel mogelijk ruimte geven aan innovatie en creativiteit in de bibs van de streek. We krijgen daarvoor extra projectmiddelen van Vlaio, het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen. Hierdoor kunnen we experimenteren met lasercutters, snijplotters, 3D-printers, warmtepers, enz. Bibliotheken zijn omwille van de laagdrempeligheid de ideale plaatsen om kinderen en jongeren in contact te brengen met de maakwereld. Van oudsher zijn bibs plekken waar kennis verzameld en gedeeld wordt.”

Regionaal

Maakbib is een initiatief waar de bib als partner in Biblio7, onderdeel van de culturele CO7-werking in de zuidelijke Westhoek, aan deelneemt. Deze koepel van de bibliotheken van Poperinge, Ieper, Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke werkt hier rond zoveel mogelijk samen, onder meer door toestellen aan elkaar uit te lenen. Het nieuwe initiatief wordt mogelijk gemaakt door de medewerking en de expertise van vzw Creatieve Stem.

Workshop najaar

Naast het deze week lopende Maakbib-kamp in het Vroonhof, werkt de bib vanaf september een maandelijkse creatieve workshop uit voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Het gaat om doorloopsessies om van Maakbib te proeven die telkens op de laatste woensdag van de maand plaatsvinden: op 30 september, 28 oktober en 25 november, van 14 tot 16 uur.

De ambitie is om op termijn verschillende tools en expertise ter beschikking te stellen om een makerscommunity op te richten. (AHP)

Meer info: Bart Debruyne, medewerker bibliotheek, 057/33 29 02.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier