Poperingse GO!-scholen verhuisd naar nieuwbouw

We zien Martine Viaene (directie De Ster) en Sabine Buseyne (coördinator Freinetschool).© MD
We zien Martine Viaene (directie De Ster) en Sabine Buseyne (coördinator Freinetschool).© MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

De basisschool De Ster en de secundaire Freinetschool openden feestelijk, maar in beperkte kring, de deuren van hun nieuwe gebouwen. Die zijn gelegen tussen het Rekhof en de Korte Reningelststraat. “We hebben onze buren bedankt voor het geduld.”

Jaren geleden liet de stad haar oog vallen op de Vroonhofsite, waar de scholen tot voor vorig week gevestigd waren. Zéér tegen de zin van directrice van De Ster, Martine Viaene. In onze krant zei ze toen: “Ze kunnen even goed het college afbreken!” Maar de stad kreeg haar zin, en kon met horten en stoten de hele site verwerven.

“Ik blijf erbij dat het mijn droom was een nieuwe school te krijgen langs de straatkant van het Vroonhof. Dat zou goed geweest zijn voor onze uitstraling. Maar de hogere machten beslisten er anders over”, zegt Martine Viaene.

“Alle bewoners van het Rekhof kregen een brief ter bedanking voor het geduld”

“Maar natuurlijk kunnen we nu ook niet klagen. We hebben een hypermoderne school, in splinternieuwe gebouwen. We zitten op een boogscheut van de Markt, op de meest rustige plaats van het centrum, midden in het groen. Onze dichtste buren zijn het oude kerkhof en een centrale van Proximus. Tussen de Quitenswandeling en het Rekhof hebben we een weg aangelegd, die zelfs tijdens de schooluren vrij mag gebruikt worden door alle fietsers en voetgangers. Onze leerlingen busten bij alle bewoners van het Rekhof een brief, met een bedanking voor het geduld bij de overlast van de werken, en de boodschap dat ze gerust de parking van de school mogen gebruiken, alsook de fiets- en wandelweg. We zijn zeer blij dat we in de huidige omstandigheden de vooropgestelde deadline gehaald hebben”, aldus nog de directrice.

Vloerverwarming

De klaslokalen hebben enorme glaspartijen, maar overal is er zonwering of zijn er luifels. In de kleuterafdeling is er vloerverwarming. De verlichting wordt overal bediend met ‘aanwezigheidssensoren’. Achteraan staan veel bomen, en daar komt een speelweide. Op de speelkoer van de kleuters staan er afsluitbare zandbakken. De maaltijden voor het restaurant worden aangeleverd vanuit een centrale keuken in Diksmuide. De basisschool telt 180 leerlingen, verspreid over vier kleuterklassen en zes voor het lager. “De crèche is in privé handen bij Heidi Christiaens in de Casselstraat. Maar wij bieden wel voorschoolse opvang aan vanaf 7 uur, en naschoolse tot 17.30 uur. Daar wordt zeer veel gebruik van gemaakt. Ook van de aangeboden studie tot een half uur na schooltijd”, zegt Martine Viaene.

De avondschool Cervo maakt ook gebruik van de gebouwen, vooral voor druk bijgewoonde naailessen. Een leskeuken is er niet meer, daarvoor moet men nu naar Ieper.

Eigen parcours

De secundaire Freinetschool is gevestigd op de eerste verdieping. “Wij hebben twee groepen in het eerste middelbaar en een in het tweede middelbaar. Samen goed voor een vijftigtal leerlingen en twaalf leerkrachten. Elke leerling volgt zowat zijn eigen parcours”, vertelt Sabine Buseyne, coördinator van de Freinetschool, die zelf nog een halftijdse lesopdracht heeft. “De meeste van onze leerlingen komen uit de lagere school De Torteltuin en De Ster, maar ook veel uit scholen in de kleine dorpen rond Poperinge. Kenmerkend voor onze school is de zachte overgang van het lager naar het secundair, de kleinschaligheid en de warmte die onze gemeenschap uitstraalt. Wij leggen zeer de nadruk op het buiten bezig zijn, en daartoe komt er ook een buitenklas. Wij krijgen dezelfde middelen als ieder andere school, maar we moeten ook voldoen aan dezelfde eindtermen. En volgens de jongste inspectie waren we in orde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier