Poetsvrouw gooit examens in de vuilbak, studenten moeten het volgende vrijdag overdoen

Veertig eerstejaarsstudenten van hogeschool Vives in Oostende moeten hun examen sterkteleer opnieuw maken. De schoonmaakster heeft per ongeluk de eerste versie weggegooid.

Een poetsvrouw aan de hogeschool Vives Campus Oostende aanzag per abuis een doos met examenkopijen van het eerste jaar elektromechanica in de docentenkamer als papierafval. Ze verdwenen onherroepelijk in de papiercontainer. Pas gisteren werd het euvel opgemerkt.

“Valt nog binnen het schooljaar”

Examens, die door de eerstejaars uit de richting elektro-mechanica vorige week donderdag gemaakt, waren al verbeterd, maar de resultaten waren nog niet voor digitale verwerking ingevoerd. Er zit dus niets anders op dan die proef opnieuw over te doen. Het voorstel van de directie, om de evaluatie te laten afhangen van de permanente evaluatie tijdens het jaar, gebaseerd op labowerk en practica, vond bij een aantal studenten geen gehoor, omwille van het al genomen engagement bij vakantiejobs en de al uitgestippelde reisplannen.

Woordvoerder Frank Devos van hogeschool Vives begrijpt de frustratie van de studenten, maar wijst erop dat een nieuwe proef wel binnen de officiële examenperiode en dus ook het schooljaar valt. “We vragen begrip aan de studenten: het gaat hier om een menselijke fout, die om een menselijke oplossing vraagt. Het vak weegt amper voor een maximum van 3 punten door op een voor alle vakken globaal totaal van 60 punten, die in dit eerste jaar elektro-mechanica behaald kunnen worden.”

“Met alle begrip voor de slachtoffers”

En daarbij was er twee jaar geleden al een precedent: toen een docente gezondheidszorg twee jaar geleden in Luik 12 examenkopijen audiologie in haar auto in een laptoptas achtergelaten had, werd die uit het voertuig gestolen. Ook toen dienden de studenten hun examen over te doen. Frank Devos pleit intussen voor begrip bij alle betrokken partijen. “De vragen voor het nieuwe examen zullen in de geest van het begane misverstand worden opgesteld, met alle begrip voor de ‘slachtoffers’. En zo zal ook de evaluatie gebeuren.”

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.