Pilootproject met speekseltesten meteen belangrijk: drie leerkrachten blijken besmet met het coronavirus

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Bij de Kortrijkse scholengemeenschap Groeninge zijn uit de zelftesten bij leerkrachten drie positieve gevallen opgedoken. Groeninge is de enige West-Vlaamse scholengroep die deel uitmaakt van het pilootproject met speekseltests bij het onderwijspersoneel. In de eerste week namen 960 medewerkers en leerkrachten deel aan de testing, goed voor 72 procent van de totale personeelsleden.

Als enige West-Vlaamse koepel maakt de Kortrijkse Scholengemeenschap Groeninge – met onder meer BuSO De Kouter, het Don Boscocollege, Spes Nostra Kuurne en Heule en de katholieke scholengroep RHIZO – deel uit van het pilootproject met speekseltesten. Eind februari startte de Vlaamse overheid in samenwerking met het team van professor Herman Goossens dat project op bij onderwijspersoneel. De Kortrijkse scholengemeenschap had zich voordien al voorstander getoond van preventieve speekseltests en een strakkere teststrategie in het onderwijs.

“Uit de pre-testfase die vorige week liep, blijkt dat slechts drie personeelsleden besmet bleken met het coronavirus”, zegt Franceska Verhenne, directeur van het het RHIZO Lyceum O.L.V. van Vlaanderen. “In totaal werden binnen de scholengemeenschap 960 stalen ingediend en geanalyseerd door het labo. Bijna drie op de vier (72 procent) van de leerkrachten en personeelsleden van Groeninge nam deel aan de pilootfase.”

Vanaf de week van 7 maart start de eigenlijke uitrol van de speekseltestcampagne in de uitverkoren scholen. Concreet neemt de leerkracht elke week op dinsdag of vrijdag voor het ontbijt en voor het tandenpoetsen thuis bij zichzelf een speekseltest af. Die test wordt diezelfde dag nog voor 11 uur op school binnengebracht van waaruit ze naar een centraal punt vertrekken. Het labo van het UZ Gent komt de stalen ophalen en analyseert alle speekseltesten. ‘s Avonds kan de leerkracht via een website zijn of haar resultaat aflezen. Is de test positief, dan word het personeelslid in kwestie ook telefonisch verwittigd. Een positieve coronatest betekent uiteraard dat de schooldirectie op de hoogte wordt gesteld en dat de leerkracht in quarantaine gaat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.